Promo banner

A+ A A-

IZ Bošnjaka u Sjevernoj Americi donirala kopije rukopisa džuzeva Kur`ana banjalučkoj Ferhadiji

ferhadija banjaluka 1U rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke nalaze se prepisi 22. i 27. džuza Kur’ana časnog, koji su pripadali lijepo pisanom i naročito opremljenom kompletu. Džuzeve je prepisao nepoznati prepisivač, vjerovatno u XVI stoljeću, za Ferhadiju džamiju u Banjoj Luci, odakle su krajem 1956. godine preneseni u ovu biblioteku. Originalni džuzevi su pisani tulut pismom, lijepim i neobično krupnim harfovima. Prve dvije stranice su pisane zlatnim slovima u tri reda koja su obrubljena tankim crnim linijama, a ostale su pisane u pet reda od kojih je jedan red pisan zlatnim slovima i naredni crnim mastilom obrubljen zlatnim linijama.

Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi, znajući da su ovi džuzevi pripadali Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci, je odlučila da finansira projekat izrade kopija 22. džuza kao svoj poklon povodom otvorenja Ferhadije džamije 7. maja 2016. godine. Na taj način, ovo blago od mnogih gotovo i zaboravljeno, će ponovno ugledati svjetlo dana i zasjati zlatnim sjajem kako je autor i zamislio pišući ga zlatnim slovima.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa Reisu-l-ulemom, Banjalučki muftiluk na čelu sa muftijom dr. Osman ef. Kozlićem i Medžlis IZ-e Banja Luka na čelu sa glavnim imamom Muhedin ef. Spahićem se najtoplije zahvaljuju Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi na ovom poklonu uz dove Uzvišenom Allahu dž. š. da UO ICNAB-a i sve Bošnjake na ovom prostoru obilato nagradi svojom nagradom.

Po jedan primjerak ovog džuza će se dodijeliti i svim džematima na prostoru Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

  • 0101