A+ A A-

Nastavak projekata Vakufske direkcije na području MIZ Kiseljak

U četvrtak, 26. maja 2016. godine, u službenoj  posjeti Medžlisu Islamske zajednice Kiseljak boravio je direktor Vakufske direkcije, dr. hfz. Senaid Zajimović. U fokusu posjete su bila dva aktuelna projekta, Obdanište i škola Kur'ana Medžlisa Kiseljak  i obnova Sultan Fatihove džamije u Milodražju.

Sa predsjenikom Medžlisa prof. Merhemić Nerminom i glavnim imamom  Kenan efendijom,  hfz. Senaid je obišao gradilište u haremu Čaršijske džamije i uvjerio se kako napreduju radovi na izgradnji obdaništa MIZ Kiseljak i Škole Kur'ana, te još jednom izrazio spremnost i želju da Vakufska direkcija pomogne i učini sve da se ovaj projekat što prije realizuje i počne koristiti svojoj namjeni.

Posjeta je nastavljena u džamatu Milodraž gdje je već nekoliko dana prije počelo obilježavanje 553. godišnjice Dana Ahdname. Dr. Zajimović je upoznat o idejama za obnovu Sultan Fatihove džamije koja je uveliko devastirana i na kojoj se i danas vide tragovi rata. Istaknuto je kako je ovo 6. džamija na istim temeljima i kako je ovaj lokalitet značajan zbog boravka Sultan Fatiha i povelje o ljudskim pravima Ahdnami, te da obnovi ove džamije i cijelog lokaliteta treba pristupiti studiozno.

Dogovoreni su naredni koraci i poslovi koje traba uraditi kako  bismo u što skorije vrijeme obnovili ovu džamiju i uredili  lokalitet oko džamije za sve koji radi ibadeta ili turizma dolaze u Milodražje.

Po završetu svoje posjete, poslije akšam namaza,  hfz. Zajimović je u Čaršijskoj džamiji u Kiseljaku prisustvovao Večeri Kur'ana koju su priredili najbolji učenici mekteba Medžlisa IZ-e Kiseljak, te se prisutnima obratio prigodnim predavanjem. Večeri Kur'ana je prisustvovao i Nezim – ef. Halilović- Muderis koji je sa predsjednikom Medžlisa i glavnim imamom najboljim učenicima uručio vrijedne nagrade.

(www.medzliskiseljak.ba)

  • 0101