A+ A A-

Muftija travnički: Ajvatovica je bitan dio našeg identiteta

Tradicija Ajvatovice stara je više od 500 godina, a čast da bude predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije ukazana je travničkom muftiji Ahmedu ef. Adiloviću. Muftija Adilović za Faktor je govorio o ovoj manifestaciji koju često zovu i najvećim dovištem muslimana u Evropi.

Razgovarala: Ediba RIZVANBEGOVIĆ

FAKTOR: Šta je za nas Bošnjake, muslimane, Ajvatovica i kakav je njen značaj u duhovnom i kulturološkom smislu?

muftija travnicki ahmed ef adilovicADILOVIĆ: Moto ovogodišnje Ajvatovice je “Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta”. Znači, Ajvatovica je bitan dio naše tradicije i našeg identiteta. To je mjesto na kojem se sakuplja veliki broj naših konjanika, što je naša tradicija, naš ponos. Zatim mjesto na kojem izvodimo programe, i vjerske i kulturne. Mjesto na kojem se prisjećamo svojih vjerskih, kulturnih i tradicionalnih vrijednosti. I na taj način prenosimo te vrijednosti na mlađe generacije.

FAKTOR: Koji je Vaš odgovor onima koji kažu da je Ajvatovica “novotorija” u vjeri?

ADILOVIĆ: Mi našu tradiciju pokušavamo što više približiti našoj vjeri. Objašnjavamo da to nije svetište nego dovište, objašnjavamo da kamen gore nije svet, objašnjavamo da to nije mali hadž, kao što neki govore, objašnjavamo da to nije sveta voda. Sve je to, dakle, obično, ali šta smeta da jednom godišnje dođemo gore i da zajednički klanjamo namaz, uputimo dove Allahu, dž.š. Tu ja ne vidim ništa sporno. Druga stvar, programski sadržaji Ajvatovice su izuzetno bogati. Oni su u skladu s principima naše vjere. Lijepi i korisni. Dakle, to su stvari koje se mogu dovesti u sklad sa islamskim princima.

FAKTOR: Ovogodišnja Ajvatovica se obilježava neposredno pred mjesec ramazan. Koja je Vaša poruka vjernicima  za nastupajuće mubarek dane?

ADILOVIĆ: Trebamo se potruditi da ovo još što je ostalo dana do mjeseca ramazana, da učinimo tevbu, da očistimo srce i dušu, da se približimo Allahu, dž.š., i da budemo spremni za primanje Allahove milosti i Njegovih blagodati u toku mubarek ramazana, da zaslužimo Njegovu milost, oprost i sreću na oba svijeta.