Promo banner

A+ A A-

U saradnji sa RPZ RS-a u Doboju održan stručni seminar za vjeroučitelje sa područja manjeg bh. entiteta

Na inicijativu Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa Republičkim Pedagoškim zavodom Republike Srpske u Doboju je 21.05.2016. godine u prostorijama Osnovne škole „Sveti Sava“ održan je stručni seminar za vjeroučitelje sa područja entiteta Republika Srpska, kao i za koordinatore za vjeronauku pri muftijstvima. Seminaru su prisustvovali direktor Republičkog pedagoškog zavoda dr. Predrag Damjanović i savjetnik za Pravoslavnu vjeronauku u Zavodu mr. Slavoljub Lukić, a ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Nezir Halilović šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice. Domaćin seminara je bila Radmila Dakić direktorica škole, te ispred Islamske zajednice mr. Bajro ef. Džafić – glavni imam MIZ Doboj. 

Na početku seminara Direktorica škole je pozdravila sve prisutne, iskazala im dobrodošlicu i zaželjela uspješan rad. Zatim je riječ prepustila direktoru RPZ RS-a dr. Predragu Damjanoviću koji je u svom obraćanju između ostalog istakao da vjeroučitelji Islamske vjeronauke imaju potpuna ista prava ali i obaveze kao i ostali vjeroučitelji, te da se na njih odnose svi normativni akti Republike Srpske koji se odnose i na ostale nastavnike. Direktor je pozdravio ovakav vid savjetovanja i istakao da se slična savjetovanja redovno održavaju za vjeroučitelje Pravoslavne vjeronauke.

Zatim se prisutnim obratio mr. Slavoljub Lukić koji je ukazao na potrebu posebne brige za ugledom vjeronauke općenito, na dobru saradnju vjeroučitelja Islamske i Pravoslavne vjeronauke, ali i na pojavu da neki vjeroučitelji izostaju sa nastave i ne prisustvuju sjednicama nastavničkih vijeća na što se ponekad žale direktori škola, te je ukazao na potrebu da se to popravi.

Na kraju uvodnog dijela u ime Uprave za obrazovanje i nauku prisutnim se obratio dr. Nezir Halilović, koji je prisutnim prenio pozdrave i selame te želje za uspješan rad od strane v.d. direktora Uprave, mr. Husejin ef. Smajića koji je planirao prisustvovati seminaru, ali je zbog novonastalih obaveza u petak morao promijeniti plan aktivnosti. Dr. Nezir Halilović je istakao da vjeroučitelji rade u jednom specifičnom ambijentu u kome se na njih odnose svi pravni akti nadležnog ministarstva obrazovanja, s jedne strane, i pravni akti Islamske zajednice, s druge strane. Iako to ponekad izgleda kao zahtjevno, sa druge strane to sa sobom nosi i određene prednosti. Ukazao je vjeroučitelji Islamske vjeronauke prilikom rješavanja svojih problema u školama prvo se trebaju obratiti menadžmentu svojih škola, a ako tamo naiđu na nerazumijevanje ili opstrukcije, onda direktno Republičkom pedagoškom zavodu, jer očigledno postoji dobra volja za unaprjeđivanje saradnje i rješavanje problema, i tek na kraju Islamskoj zajednici, a ne obratno.  Na kraju je izrazio nadu da će ova savjetovanja postati redovna i tradicionalna.  

Zatim je uslijedilo vrijeme za razgovor o aktuelnoj problematici u kome se vjeroučitelji ukazali na postojanje određenih problema u pojedinim školama kao što su: održavanje nastave Islamske vjeronauke subotom, kombinovanje odjeljenja na način koji ne poznaje zakon, itd. ali su istakli i postajanje kvalitetne saradnje sa menadžmentom i kolektivom u velikom broju škola. Predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda su zapisali te podatke i obećali da će provjeriti o čemu se radi.

Nakon razgovora o aktuelnim i otvorenim pitanjima o Islamskoj vjeronauci na području RS-a, uslijedila je pauza i osvježenje za sve učesnike.

Nakon pauze pristupilo se stručnom dijelu seminara. 

Doc. dr. Nezir Halilović je prisutnim izložio temu: „Mogućnosti individualnog, tandemskog, grupnog i frontalnog oblika rada u nastavi Islamske vjeronauke“, nakon koje je ponovno napravljena kraća pauza, a zatim je Van.prof.dr. Nusreta Kepeš – profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću izložila temu „Specifičnosti rada u kombinovanim odjeljenjima u nastavi Islamske vjeronauke“. Obje teme su posebno koncipirane za uvjete rada vjeroučitelja angažovanih na području RS-a.

Na kraju seminara prisutnim su podijeljena uvjerenja o pohađanju seminara koje im je pripremio Republički pedagoški zavod koje će priložiti svojim školama kao dokaz stručnog usavršavanja, a koje im je udijelila direktorica škole domaćina Radmila Dakić.

Seminar je uspješno moderirala mr. Lamija Mehmedić – koordinator za Islamsku vjeronauku na području općina Doboj i Teslić.  

  • 20160521_10412120160521_104121