Promo banner

A+ A A-

Meliha Terzić dobitnica Povelje za životno djelo „Hasan Kaimija“ za 2016. godinu

Brojni sadržaji 14. vjersko-kulturne manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, koji će biti izvedeni od 30. maja do 4. juna 2016. godine u Tuzli, Zvorniku, Sapni, Novoj Kasabi i u Potočarima, najavljeni su na pres-konferenciji Organizacionog odbora.

27 05 2016 01 nagrada hasan kaimija

Konferencija je održana u Tuzli u četvrtak 26. maja ove godine, a na njoj su se javnosti obratili predsjednik Organizacinog odbora Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, i potpredsjednici Odbora Sead-ef. Seljubac i Mustafa-ef. Muharemović.

U Tuzli je predočeno da je Organizacioni odbor ove manifestacije donio odluku da se Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“ u 2016. godine dodijeli profesorici Melihi Terzić. U obrazloženju stoji: “Cijeneći njeno neumorno i predano zalaganje u obrazovanju i odgajanju mladih, u artikuliranju specifičnog obrasca kulture sjećanja i odnosa prema našim tradicionalnim vrijednostima i doprinose ukupnoj fizionomiji i ugledu u javnosti ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naročito cijeneći izniman doprinos novom stasavanju Behram-begove medrese u Tuzli, kao jedne od najuspješnijih škola muslimana u Bosni i Hercegovini, kao i cijeneći njenu ulogu u profiliranju magazina za ženu i porodicu 'Bosanska Sumejja', čime je snažno doprinijela afirmaciji muslimanke i njezine porodice, i sve druge njene doprinose, Organizacioni odbor vjersko-kulturne manifestacije Dani Hasana Kaimije donio je odluku da se Povelja 'Hasan Kaimija' za životno djelo 2016. godine dodijeli profesorici Melihi Terzić“.

I ovogodišnja manifestacija se sastoji od poetskih večeri i promocija knjiga, druženja književnika s djecom u osnovnim podrinjskim školama, mevluda i zikra, te ramazanske akademije i šehidske dove, a dva žirija će proglasiti najbolju knjigu objavljenu u 2014. i 2015. godini iz književnosti i najbolje literarne radove učenika koji su se javili na javni konkurs Organizacionog odbora.

Organizatori i ovogodišnjih Dana Hasana Kaimije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

(www.muftijstvotz.ba)

  • 0101