A+ A A-

Održana svečana akademija polaznika goraždanskih mekteba

Medžlis Islamske zajednice Goražde na inicijativu muftije goraždanskog, Remzije ef. Pitića povodom završetka mektebske nastave za školsku 2015/2016. godinu, u nedjelju 22.maja 2016.godine/16.ša'ban 1437.h.g., organizovao je Prvu svečanu akademiju dodjele diploma za polaznike mekteba Medžlisa Goražde.

26 05 2016 11 akademija mektebi gorazde

Svečanost je održana u Kajseriji džamiji nakon klanjanja podne-namaza. Program akademije je počeo učenjem Kur'anskih ajeta Muamera Omerdića, polaznika mekteba Vitkovići koji je predstavljao Muftijstvo goraždansko u kategoriji kiraet mlađi uzrast na takmičenju Rijaseta, nakon čega je uslijedilo obraćanje Glavnog imama Medžlisa Goražde.

Glavni imam MIZ Goražde, Rasim ef. Džafić, čestitao je polaznicima koji su uspješno savladali nastavno gradivo predviđenim nastavnim planom i programom. Također, čestitao je i roditeljima koji su bili uporni u slanju  djece na mektebsku pouku.

Svečanoj akademiji je prisustvovao muftija goraždanski, Remzija ef. Pitić, koji je u svom obraćanju čestitao muallimima, djeci i roditeljima na uspješnoj mektebskoj godini što potvrđuje i treće mjesto na Rijasetovom mektebsko takmičenju iz kiraeta stariji uzrast koje je osvojila Amina Omerdić iz mekteba Vitkovići. Goraždanski muftija je u svom govoru spomenuo i slijedeće:

,,Ovo je projekat zbog kojeg vrijedi i postoji Islamska zajednica, ovo je projekat zbog kojeg vrijedi živjeti i umrijeti. Poslanik Muhammed a.s. kaže:,, Ja sam učitelj, moja funkcija, moj posao na ovome svijetu je da učim ljude, da podučavam ljude, da prenosim ono što mi je Gospodar moj objavio, objasnio.''

Hvala mojim imamima koji su u ovoj godini dali od sebe onoliko koliko su znali i umjeli da dođemo dovde i hvala svim onim roditeljima koji su prepoznali da je mektebska nastava nešto na što vrijedi potrošiti vrijeme, hvala dragom Bogu. Hvala mojim vjeroučiteljima koji su i ove godine uspjeli da zauzmu prvo mjesto iz Islamske vjeronauke na nivou države Bosne i Hercegovine. Hvala dragom Bogu, danas stavljamo pečat na važan i koristan projekat i već postavljamo zadatke za narednu školsku godinu.

Mi imamo obavezu kao muslimani, i kao vjernici kao pripadnici ummeta Muahammeda a.s. da stalno učimo i da se stalno uzdižemo. Molim dragog Boga da vas nagradi za vaš trud u mektebskoj 2015/2016.godini i da vas čuva na njegovom putu i nemojte nikad u životu zaboraviti da ste naučili Rabbi jessir, da ste naučili Nas i Felek, da ste naučili klanjati, nemojte nikad u životu zaboraviti da ste naučili u mektebu i da ste naučili u džamiji ono što nigdje drugo ne možete naučiti, a to je da živite dostojanstveno.

Nema nijednog razloga da musliman bude tužan, nema ni jednog razloga da musliman bude potišten, nema nijednog razloga da musliman bude defanzivac, nema nijednog razloga da se musliman povlači, nema nijednog razloga da ne dignemo glas kada učimo tekbire.

I na kraju hvala imamima i Izvršnom odboru Medžlisa Islamske zajednice Goražde koji su podržali ovaj projekat i doveli ga kraja. Molim dragog Boga da nas pomogne da budemo ponos ove zemlje i da nas se Poslanik a.s. ne zastidi na Sudnjem danu.''

Potom je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Goražde mr. Kenan Kanlić uručio diplome i nagrade najuspješnijim polaznicima mekteba.

Program svečane akademije je uljepšan ilahijama i recitacijama od strane polaznika mekteba. Svečanosti Akademije je prisustvovao i veliki broj roditelja i rodbine polaznika. Ovaj događaj je na zadovoljstvo organizatora i prisutnih  ocijenjen uspješnim.

Na kraju Akademije svim polaznicima mektebske nastave za njih 650 uručene su diplome i nagrade koje je obezbijedio Medžlis IZ Goražde. Akademija goraždanskih mekteba okončana je dovom i zajedničkim fotografisanjem ispred Kajseri džamije.

Bećir Herak