edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Mubarek noć Lejletu-l-mi`radž obilježena širom BiH

Muslimani u Sarajevu, širom Bosne i Hercegovine i zemalja regije sinoć su obilježili jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-mi`radža.

Centralna svečanost povodom ove odabrane noći u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizovana je poslije redovne molitve akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Povodom mubarek noći Lejletul-Mi`radža upriličena je i "Večer Kur'ana" gdje je veliki broj vjernika imao priliku čuti odlomke iz Kur'ana, svete knjige muslimana.

Učesnici u programu su učači Kur'ana, predstavnici fakulteta i medresa Islamske zajednice koji svojim postignućima i rezultatima spadaju među najbolje učače Kur'ana u BiH.

Prigodno predavanje u povodu ove mubarek noći održao je prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Hasanović je u svome predavanju govorio o razvoju odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, kao i o vrijednosti vakifa koji su dali značajan doprinos uspostavljanju vakufa odgojno-obrazovnih i naučnih ustanova i razvoju Bosne i Hercegovine.

Spomenuo je i najzaslužnije ovovremene vakife koji nastavljaju i unapređuju praksu dobročinstva na području cijele Bosne i Hercegovine.

Noć Lejletu-l-mi`radž za muslimane predstavlja noć putovanja poslanika Muhammeda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja, uzdizanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

(Anadolija/Klix.ba)

  • 0101