edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

U Sarajevu održan seminar „Unapređivanje prava osoba sa invaliditetom u BiH“

U Sarajevu  je od  26. do 28.aprila 2016.godine održan seminar  pod nazivom  „ Unapređivanje prava osoba sa invaliditetom u Bosni I Hercegovini“ u organizaciji  Islamske organizacije za edukaciju, nauku i kulturu - ISESCO i Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

Seminaru su prisustvovali  predstavnici  Islamske zajednice, gosti ispred  državnih i entitetskih resornih  ministarstava, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini sa svojim pomoćnikom,

dr. Mustafa Eid Saliemeh, predstavnik ISESCO-a.

Takođe, sminaru su prisustvovali i aktivno učestvovali predstavnici  devet organizacija osoba sa invaliditetom  na području Kantona Sarajevo, na čelu sa predsjednikom Koordinacionog odbora gospodinom Fikretom Zukom i članom Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine i Vijeća organizacija za osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine gospođom   Elvirom Bešlija.

Pored predstavnika i učesnika seminara, učešće u seminaru uzeli su i eminentni  predavači koji se bave problematikom osoba sa invaliditetom, gost -  predavač  dr. Mohammed Eid Saliemeh, predstavnik  ISESCO, gost- predavač  prof.dr. Milanka Miković, Fakultet političkih nauka, mr.sci Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara.

Cilj   seminara bio je definirati  stanje osoba sa invaliditetom u  Bosni i Hercegovini, razmotriti načine unapređivanja  socijalnih, pravnih, kulturnih i ekonomskih prava osoba sa invaliditetom u BiH kao i poboljšanje napora organizacija i asocijacija civilnog društva na polju zaštite osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana čime nas je počastio hfz. Hamza Lavić i pozdravnog govora Hamed ef. Efendića, rukovodioca Ureda za društvenu brigu, prisutnima su se obratili i dr. Muhammed  Eid Saliemeh i gosp. Vesko Drljača, Federalni ministar rada i socijalne politike.

Seminar je otvorio izaslanik reisu-l-uleme  akademik Enes Karić ističući  da Islamska zajednica u BiH

nikada nije okrenula glavu od poštivanja prava ove kategorije.

Federalni ministar rada i socijalne politike g-din Vesko Drljača izrazio je zadovoljstvo i kazao da

„ Ovakvi seminari  uveliko doprinose  podizanju svijesti  odgovornih u FBiH o pravima osoba marginalizirane populacije  i zato čestitam Rijasetu  IZ-e u BiH  što je prepoznao potrebu  da ovako važnu temu stavi na dnevni red“, ističući podatak da u FBiH  ima preko 200.000 osoba sa invaliditetom a na nivou BiH  preko 350 hiljada.

U  obraćanju  predstavnika  ISESCO-a  dr. Mustafe Eid  Saliemeha napomenuto je da  međunarodna zajednica  u posljednje vrijeme pokazuje  povećano zanimanje  za brigu prema osobama sa invaliditetom.

Tokom izlaganja na  temu „ Osobe sa invaliditetom u BiH: realnost i potrebe“, prof.dr Milanka Miković  kazala je  da „ Ovaj seminar ima specifičnost  , jer ga organizira Islamska zajednica, a neposredni sudionici su osobe s invaliditetom“, te upoznala prisutne da  danas u svijetu ima između 650 – 700  miliona osoba sa invaliditetom, kao da će se i prema predviđanjima  Svjetske zdravstvene organizacije  ( SZO ) do 2050 . godine ove osobe činiti  15%  ukupne svjetske populacije.

U svom izlaganju   na temu „ Kulturna prava  lica sa invaliditetom „ dr  Saliemeh  je istakao nužnost

sistemskog uređenja  prava osoba s invaliditetom shodno Konvenciji o osobama sa invaliditetom po uzoru na  razvijene  zemlje u EU.

Drugi dan seminara  učesnicima se obratio  i gospodin Fikret Zuko, predsjednik  Koordinacionog odbora  devet Udruženja osoba sa invaliditetom  Kantona Sarajevo i direktor Udruženja slijepih KS,

Izražavajući zahvalnost Islamskoj zajednici na održavanju seminara uz nadu da će ovaj pristup IZ-e problematici  osoba sa invaliditetom pomoći  širenju svijesti kod javnosti .

Posebno je izrazio zadovoljstvo otvaranjem Ureda za društvenu brigu i pridavanju značaja ovoj populaciji u društvu.

Ispred  Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom   na državnom i federalnom  nivou   obratila  se gospođa  Elvira Bešlija, član Vijeća iznoseći informacije i preporuke za poboljšanje provedbe strateških i akcionih dokumenata u oblasti invalidnosti na svim nivoima vlasti u BiH.

Mr. sci  Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara u svom izlaganju na temu „ Osvrt na UN Konvenciju  o pravima osoba sa invaliditetom“ osvrnula se između ostalog  na novi pristup invalidnosti kao ljudskom pravu koji podrazumijeva  četiri osnovna prava:

- Dostojanstvo

- Autonomiju

- Jednakost

- Ravnopravnost.

Na  osnovu izlaganja  na određene teme i  diskusije  učesnika seminara došlo se do određenih zaključaka i preporuka među kojima izdvajamo:

- Socijalna uključenost ovih kategorija treba da bude osnovni cilj u Bosni i Hercegovini

- Raditi na otklanjanju svakog vida diskriminacije po osnovu invalidnosti

- Raditi na omogućavanju  zadovoljavanja  vjerskih potreba OSI na njima pristupačan način

- Pozvati nadležne organe u BiH  i organizacije civilnog društva da se aktiviraju sadržaji međunarodne Konvencije za OSI iz 2006.godine i tražiti prilagođavanje domaćih regulativa međunarodnim Konvencijama.

Na kraju seminara  dodjeljeno je priznanje i stimulativna nagrada  ISESCO-a Udruženju slijepih Kantona Sarajevo, kao i zahvalnice  učesnicima seminara.

Seminar je vodila i moderirala  mr. Emina  Bešlija, stručna saradnica u Uredu za društvenu brigu.

  • 0202