Logo

Fond Gazi Husrev-begove biblioteke bogatiji za rukopis iz Etiopije i zbirku umjetničkih fotografija

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Rukopis iz Etiopije u Gazi Husrev-begovoj Biblioteci

Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu nedavno se obratio g. Munib Tufo iz Sarajeva, sin Muhamed-efendije Tufa, profesora Šeriatske sudačke škole u Sarajevu sa željom da Biblioteci pokloni jedan vrijedan rukopis na arapskom jeziku. Sticajem okolnosti, on je kao dipl. ing. građ. i predstavnik firme Energoinvest, pet godina radio u Etiopiji (1987.1992), gdje je u gradu Harar na istoku zemlje u jednoj radnji kupio ovaj rukopis.

05 04 2016 03 ghb prilog 1

Prva i posljednja stranica rukopisa

Riječ je o rukopisu od 125 lista (250 stranica) teksta, koji sadrži djelo al-Minhāğ al-Qawīm Šarḥ al-Muqaddima al-Ḥaḍramiyya.Al-Minhāğ al-Qawīm je, zapravo, komentar na djelo al-Muqaddima al-Ḥaḍramiyyaiz islamskog prava po šafijskom mezhebu. Osnovno djelo napisao je ʻAbdullāh ibn ʻAbdurraḥmān ibn Abū Bakr Bāfaḍl al-Ḥaḍramī, a ovaj komentar poznati islamski učenjak Šihābuddīn Abū al-ʻAbbās Aḥmad ibn Muḥammad ibn ʻAlī, Ibn Ḥağar al-Hayṯamī. Autor je komentar završio 15. zul-kade 944/29. aprila 1538. godine. Prijepis ovoga primjerka završio je as-Sayyid Muḥammad ibn ʻUlwā al-Hāšimī aš-Šāfiʻī u srijedu, 4. šabana 1195/ 26. juna 1780. godine.

„Gazi Husrev-begova biblioteka se najtoplije zahvaljuje gosp. Munibu Tufi na ovome vrijednom poklonu, u nadi da će se i drugi na njega ugledati i svoje stare rukopise, knjige i dokumenta na arapskom, turskom i perzijskom jeziku ili ponuditi na otkup ili pokloniti Biblioteci, gdje će biti registrirani, kataloški stručno obrađeni i što je najvažnije smješteni u adekvatnim uslovima i sačuvani od daljeg propadanja“, poručili su iz Gazi Husrev-begove biblioteke.

Poklonjena i zbirka umjetničkih fotografija

Bosanskohercegovački umjetnik i fotograf Faruk Ibrahimović poklonio je svojih 60 umjetničkih fotografija Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Radi se o zbirci fotografija nišana iz ciklusa „Posuđeno vrijeme“ koje su nastajale nekoliko godina u fotografskim putovanjima autora širom Bosne i Hercegovine, i bile izlagane u našoj zemlji i regionu.

05 04 2016 03 ghb prilog 2

Autor je, fotografirajući nišane svojim objektivom, zabilježio kulturno naslijeđe BiH iz razdoblja turske vladavine, tačnije 15. i 16. stoljeća.

Fotografije prikazuju razne oblike nišana a karakterizira ih autorska filozofija iz koje se može izvući poruka o spoznaji prolaznosti ovog svijeta i vječnosti što nas nesumnjivo čeka. Nišani govore živima: Sjetite se smrti!

Faruk Ibrahimović rođen je u Brčkom, a fotografijom se počeo baviti od djetinjstva. Prvu fotografiju izložio je 1963. godine. Učestvovao je na 167 kolektivnih izložbi (u zemlji i inostranstvu) i osvojio 49 nagrada. Također, održao je 30 samostalnih izložbi i video projekcija u Tuzli, Bihaću, Brčkom, Goraždu, Grazu, Mariboru, Osijeku, Počitelju, Sarajevu, Zagrebu, Zenici, Adani, Izmiru, itd.

Nosilac je zvanja majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH. Bio je član te Asocijacije i osoba za vezu sa FIAP-om, Svjetskom organizacijom za umjetničku fotografiju. Sada je član Američkog fotografskog društva (PSA).

Njegove fotografije se nalaze u galerijama, muzejima i privatnim zbirkama u Australiji, Austriji, Finskoj, Mađarskoj, Norveškoj, SAD, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Od sada će one biti i dio nebibliotečkog fonda Gazi Husrev-begove biblioteke. Obzirom da se u atriju muzeja Biblioteke već nalaze i primjerci kamenih nišana, starih česmi, i dijelova starih džamija, uz ovu zbirku fotografija, ti će eksponati pričati jednu zajedničku priču o historiji, kulturi, arhitekturi, umjetnosti i životu u Bosni i Hercegovini.

(www.ghb.ba

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.