Promo banner

A+ A A-

Novi projekat Ureda za društvenu brigu: Posjete starijim osobama i porodicama sa djecom

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa koordinatorima muftijstava i medžlisa na području Bosne i Hercegovine pokrenuo je  projekat „Posjete starijim osobama i porodicama sa djecom“.

Ciljne grupe projekta su starije osobe koje žive same, nemaju djecu ili su pak njihova djeca nastanjena daleko od njih, ili naprosto zbog bolesti nisu u mogućnosti izlaziti i družiti se sa drugim ljudima. Zatim, to su porodice sa malom djecom, posebno višečlane porodice koje su ugrožene i potrebna im je pomoć.

„Razlozi i značaj projekta su od višestruke koristi za Islamsku zajednicu, kao i same korisnike. Socijalna briga o ovoj populaciji  je jedan od segmenata u kojem Islamska zajednica ispunjava dio svoje misije na putu dobra. Smatramo da je osobama starije životne dobi, kao i porodicama sa djecom potrebno ukazati posebnu pažnju. Zato smo se odlučili i za ovakav način djelovanja“, istakla je mr. Emina Bešlija, stručna saradnica i koordinatorica projekta.

11 02 2016 02 ured drustvena briga akt 1

Prvu takvu posjetu realizirale su mr. Emina Bešlija i mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za ženski aktivizam, porodicu i društvenu brigu pri Muftijstvu sarajevskom.  Naime, hadži Ajna Tucak je hanuma koja je cijeli svoj život provela posvećena vjeri i pridržavanju vjerskih propisa. Zbog poodmaklih godina više nije u stanju odlaziti u džamiju, pa ju je ova posjeta posebno obradovala. U ugodnom razgovoru posebno se zahvalila i uputila dove. U posjetama planiranim u narednom periodu će se pridružiti i Adna Zulić, koordinatorica Medžlisa IZ Sarajevo.