Logo

U Sarajevu održan seminar „Socijalna uloga vjere“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

U hotelu „TERME“ na Ilidži od 27. do 29. aprila 2015. godine održan je seminar pod nazivom „Socijalna uloga vjere“ na kojem su učešće uzeli imami sa područja muftiluka u BiH. Organizator seminara bio je Ured za društvenu brigu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Naučnoistraživačkim institutom „Ibn Sina“.

Na početku seminara prisutnima se u svojstvu organizatora obratio Hamed ef. Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu koji je prisutne upoznao o radu Ureda, te ciljevima ovog seminara.

Potom su se prisutnima obratili: zamjenik reisu-l-uleme Husejn ef. Smajić, ambasador Islamske republike Iran njegova ekselencija Seyed Hossein Rajabi, te direktor Instituta „Ibn Sina“  dr. Rouhollah Ghaderi Kangavari.

U okviru ovog seminara obrađeno je sedam tema:

1. Historijsko i ahistorijsko razumijevanje vjere - Dr. Almir Fatić docent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

2. Savremene teorije o ulozi vjere u društvu -  mr. Saeid Abedpour - Institut“ Ibn Sina“.

3. Medina i socijalno ponašanje poslanika (Poslanik u društvu) - Dr. Ferid Dautović, Glavni    imam Medžlisa IZ- e Sarajevo.

4. Savremena socijalna pitanja i odgovori vjere - Prof. dr. Jusuf Žiga, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

5. Sociološka analiza funkcije vjere - mr. Saeid Abdepour - Institut“ Ibn Sina“ Sarajevo

6. Socijalni aspekt vjere u Islamu - Dr. Osman Kozlić, muftija banjalučki

7. Zekat i njegova uloga u rješavanju socijalnih pitanja društva - mr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta islamske zajednice.

Prvog dana seminaru prisustvovao je i direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail Smajlović, te direktor Radija BIR Nedim Hrbat.

Vrijedi istači da su imami pokazali tokom seminara veliko interesovanje što su potvrdile i konstruktivne diskusije nakon svakog izlaganja, te da su na kraju svim učesnicima seminara su podijeljeni prigodni certifikati.

Ured za društvenu brigu zahvalio se suorganizatoru Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“ koji je osigurao sredstva za održavanje ovog seminara, te domaćinu Hotelu „Terme“ na Ilidži.

  • 11
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.