Logo

Islamski kulturno-obrazovni centar u Goraždu

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

U nedjelju i ponedjeljak, 12. i 13. januara 2014. godine u Goraždu je u radnoj posjeti boravila delagacija Općine Keçiören iz Ankare, Republika Turska. Mladi arhitekte, inženjer mašinstva i elektroinžinjer: İlker Öztürk, Satılmış Serdar Öner, Mehmet Faik Çelikoğlu i Mehmet Mürşit Acarer bili su gosti Ureda muftije goraždanskog, a cilj njihovog boravka bio je posjeta gradilištu Islamskog kulturno-obrazovnog centra ''Sultan Mehmed Fatih II'' u Goraždu, te usaglašavanje određenih detalja u vezi sa radovima na zgradi Centra i vanjskom uređenju harema Kajserija džamije, Centra i parka koji se nalazi u okviru ovog projekta. U okviru ove posjete delegacija Općine Keçiören, zajedno sa domaćinima iz Islamske zajednice, radne sastanke imala je sa direktorom i predstavnicima Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), direktorom i predstavnicima firme OKAC d.o.o. Goražde, te predstavnicima nadzornog organa firme CONING d.o.o. Sarajevo.  

mu-go-akt-2014-1

Da podsjetimo, protokol o izgradnji zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu, te uređenju harema Kajserija džamije i okoline kompleksa potpisan je u aprilu 2013.godine u sjedištu Diyaneta Republike Turske u Ankari. Vlasnik objekta je Islamska zajednica, izgradnju finansiraju turske općina Keçiören iz Ankare i Şahinbey iz Gaziantepa, koordinator projekta je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), izvođač radova goraždanska firma OKAC d.o.o., a nadzorni organ za izvođenje radova sarajevska firma CONING d.o.o. Kamen temeljac za izgradnju zgrade Centra postavljen je uoči 27.noći ramazana 1434.h.godine, odnosno 03.augusta 2013.godine.

Veći dio radova na objektu Centra je već završen. Predstoji ugradnja unutarnje stolarije, parketa i video nadzora. Završeni su i radovi na kotlovnici iz koje će se zagrijavati Kajserija džamija, zgrada Centra, te abdesthane i toaleti. Sa prvim toplijim danima trebali bi početi radovi na uređenju harema Kajserija džamije i Centra, te parka pored zgrade Centra čije je uređenje predviđeno ovim projektom. Planiran je završetak radova do jula 2014.godine, a ukoliko radovi nastave dosadašnjom dinamikom, mogli bi biti završeni i ranije.

Dženan Imamović

  • 0101

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.