Logo

Fetve o vještački potpomognutoj oplodnji i klanjanju dženaze pripadnicima paravojske „Zapadne Bosne“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj 15. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 11. decembra 2013. godine razmatralo „Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom“ koji će biti upućen na izglasavanje Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem zauzimanja šerijatski prihvatljivog stava te razmatrana inicijativa grupe građana Velike Kladuše da se fetva muftije bihaćkog Hasana-ef. Makića o zabrani klanjanja dženaze osobama koje su se svojevoljno priključile paravojsci tzv. A. P. Zapadna Bosna, proglasi nevažećom.

sjed-vij-za-fet-12-2013-1

S tim u vezi, Vijeće za fetve Rijaseta IZ u BiH izdalo je „Fetvu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji“ koju prenosimo u cijelosti:

„Polazeći od načela Šerijata prema kojem je osnivanje porodice i dobivanje potomstva dopušteno jedino u valjanoj bračnoj vezi, kao i općih ciljeva Šerijata koji nalažu zaštitu potomstva (hifzu-n-nesl) i porodičnog porijekla (hifzu-n-neseb),               

U slučaju postojanja potrebe, dozvoljeno je (halal) bračnom paru radi dobivanja potomstva, podvrgnuti se postupku homologne biomedicinski potpomognute oplodnje koji podrazumijeva korištenje vlastitih spolnih ćelija bračnih drugova, bez obzira da li se radi o unutartjelesnoj ili vantjelesnoj homolognoj oplodnji. Unutartjelesna oplodnja vrši se unošenjem sjemene ćelije muškarca na odgovarajuće mjesto u matericu žene radi oplodnje njene jajne ćelije. Vantjelesna oplodnja vrši se tako što se sjemenom ćelijom muškarca oplođava jajna ćelija žene u epruveti (in vitro) a potom tako oplođena jajna ćelija unosi u matericu žene.

Zabranjeno je (haram) primijeniti postupak heterologne biomedicinski potpomognute oplodnje koji podrazumijeva korištenje vlastitih spolnih ćelija jednog bračnog druga i spolne ćelije trećeg lica, darivatelja ili darivateljke, bez obzira da li se radi o unutartjelesnoj ili vantjelesnoj heterolognoj oplodnji.

Zabranjeno je (haram) vršiti vantjelesnu oplodnju (in vitro) jajne ćelije supruge sjemenom ćelijom njenog muža, a zatim unijeti oplođenu jajnu ćeliju u matericu žene koja dobrovoljno nosi i rađa dijete ovom bračnom paru (surogat majčinstvo).

Zabranjeno je (haram) osobama koje ne žive u zakonitoj bračnoj vezi podvrgnuti se postupku medicinske oplodnje radi dobivanja potomstva.

Ljekarima i drugim zdravstvenim radnicima muslimanima zabranjeno je (haram) učestvovati u postupcima medicinski potpomognute heterologne oplodnje te ih Vijeće za fetve poziva da se, u slučajevima kada se od njih traži da sudjeluju u njima, pozovu na prigovor savjesti na temelju vlastitih vjerskih uvjerenja.“

Također, na inicijativu da se ukine fetva o zabrani klanjanja dženaze osobama koje su se svojevoljno priključile paravojsci tzv. A. P. Zapadna Bosna, Vijeće za fetve je, nakon uvida u razloge donošenja spomenute fetve te prestanak razloga njene primjene nakon okončanja sukoba i zaključenja mirovnog sporazuma, donijelo slijedeću fetvu:

„Od vremena prestanka agresije i sukoba u tom dijelu Bosne i Hercegovine spomenuta fetva više nije na snazi niti se primjenjuje u praksi, budući da su prestali razlozi koji su uvjetovali njeno donošenje. Fetva je, prema tome, bila privremenog karaktera i važila je za vrijeme trajanja razloga koji su opravdavali njeno donošenje.

Vijeće za fetve poziva sve muslimane u Krajini da zajednički rade na pomirenju, promoviranju dobra i odvraćanju od zla, te apelira na sve aktere da prestanu s manipulacijama i instrumentalizacijom fetve, čije je važenje prestalo i primjena obustavljena, radi ostvarenja uskih stranačkih ili nekih drugih interesa.“

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.