Promo banner

A+ A A-

U Jablanici promovisan dokumentarni film ''Imami šehidi''

Svečanom činu otvaranja Čaršijske džamije u Jablanici koji će se dogoditi u subotu, 31. augusta, prethodila je promocija dokumentarnog filma ''Imami šehidi'' koji je zapravo novi uspješni projekat Udruženja Ilmijje IZ u BiH.

prom-film-im-seh-jab-08-2013-1

Promocija je održana u četvrtak, 29.avgusta, u prizemlju novosagrađene Čaršijske džamije. Uvodnu besjedu imao je glavni jablanički imam Suljo ef. Cikotić nakon koga se prigodnim riječima velikom broju prisutnih obratio i predsjednik Ilmijje Mensur ef. Pašalić koji je istakao da je cilj ovog serijala dokumentarnih filmova koje je do sada uradila i koje ubuduće planira raditi Ilmijja da se pokaže da je Islamska zajednica i njeni imami neraskidivi dio bića ove napaćene i krvlju zalivene zemlje. Imami nisu bili samo u mihrabima i mektebima nego i na prvim borbenim linijama i uvijek sa svojim džematlijama. Ef. Pašalić je takvu tezu ilustrovao vrlo potresnim i emotivnim detaljima iz ratnog perioda te pozvao prisutne da zajednički pogledaju dokumentarni film ''Imami šehidi''.

Nakon projekcije filma koji je izmamio mnogo suza i uzdaha, Mensur ef. Pašalić je Sulji ef. Cikotiću uručio kopiju primjerka čuvene Fatihove Ahdname bosanskim franjevcima te naglasio da se ovim jedinstvenim historijskim momentom s punim pravom može i mora ponositi svaki Bošnjak.

Na kraju je čestitao Jablaničanima na činjenici da su izgradnjom Čaršijske džamije dobili reprezentativan i jedinstven objekat koji iz temelja mijenja razglednicu ovog hercegovačkog gradića.

Safet Pozder