Logo

Bajramski prijem za muslimane u Austriji

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

baj-prij-aust-08-2013-1U utorak, 13. avgusta 2013. godine, austrijski kancelar Dr. Werner Fayman je u zgradi vlade Austrije, u prvom Bezirku, upriličio tradicionalni bajramski prijem za muslimane u Austriji.

Tom prilikom je kancelar Fayman istakao: Nije svugdje kao u Austriji uobičajeno da se sve vjerske zajednice tako slazu i okupljaju na ovakav način.  Ponosan sam na odnos vjerskih zajednica i vlade koji je doista na nivou, na čemu sam im lično zahvalan.

Također su u svom obraćanju, predsjednik Islamske vjerske zajednice Austrije (IGGiÖ) gosp. dr. Fuat Sanac, bečki Kardinal Christoph Schönborn, kao i Oberrabbiner Paul Chaim Eisenberg potvrdili da je zajednički rad sa vladom Austrije besprijekoran. Istaknuto je i to da ovakvom dobrom odnosu među vjerskim zajednicama prethodi i činjenica da u Austriji sve priznate vjerske zajednice uživaju ista prava. U prilog tome istaknut je veliki pomak na polju integracije na kojem sve vjerske zajednice ulazu veliki napor. 

Posebno se na polju integracije kao i suživota u Austriji ističe IGGiÖ na čelu sa svojim predsjednikom dr. Fuat Sanac.

U tom pogledu korisno je napomenuti i to da se Bošnjaci u gradu Wels u Gornjoj Austriji, upravo zbog dobre integriranosti, dobili svoj trg, Trg Bošnjaka.

baj-prij-aust-08-2013-2

Na prijemu od Bošnjaka, pored Imama Hafiza Senada Podojak, prisustvovali su i h. Irfan Buzar, h. Husein Gül te imam u mirovini mr. Adem Hadžić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.