A+ A A-

Radost iftara u svetim mjestima

Dok se u svetim mjestima Mekki i Medini okuplja veliki broj muslimana koji dolaze iz svih krajeva svijeta, Mesdžid-i Nebevi, gdje se nalazi mezar Muhameda a.s. postaje mjesto gdje se iftarske sofre postavljaju uz veliku radost i oduševljenje.

radost-iftara-u-svetim-mjestima-07-2013-1

U Mesdžid-i Nebeviju, gdje dolaze stotine hiljada ljudi iz mnogih zemalja svijeta kako bi tu iftarili, u večernjim satima je vrlo teško pronaći mjesto pa se u dvorištu postavljaju ogromni šatori u kojima se onda pripremaju iftarske sofre. Odmah se može primijetiti i velikodušnost turskih posjetilaca koji različitim jelima nude svoju braću, pristiglu sa svih strana svijeta.

Osim toga,  kako smo ušli u posljednjih 10 dana ramazana počelo je i traženje noći Lejlet-ul Kadr.

Muslimani koji postupaju prema časnom hadisu Poslanika a.s. u kojem se kaže: „Noć Lejlet-ul Kadr tražite u posljednjih 10 noći ramazana“, okupljaju se na tehedžud namazu u Mesdžid-i Nebeviju.

Nakon tehedžud namaza koji se klanja sa poklanjanjem hatme, u Mesdžid-i Nebeviju se postavljaju sehurske sofre na kojima se obično služe laganija jela poput hurmi i jogurta. I zbog toga što će se nakon tehedžud namaza u 04:30 klanjati sabah namaz, u tom kratkom periodu traženja noći Lejletu-l-Kadr, uči se Kur'an i klanja se namaz. Posjetitelji se nakon sabah namaza vraćaju u svoje kuće ili hotele.

(www.trtbosanski.com)