A+ A A-

Živinice: IV tradicionalni zajednički iftar na otvorenom u džematu Višća

U petak 26. jula 2013. godine već četvrti puta organizovan je zajednički iftar na otvorenom u džematu Višća, Medžlis IZ Živinice. Ove godine iftaru je prisustvovalo oko 250 postača. Lijepo vrijeme, ambijent harema džamije u Višći i srdačnost domaćina razlog su prelijepo provedene ramazanske večeri. Pored Sedin-ef. Karića, glavnog imama MIZ Živinice, iftaru su prisustvovali, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Živinice, predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Općine Živinice. Prije iftara gosti su uživali u učenju Kur'ana. Nakon iftara prisutnima su se obratili imam džemata Mirsad-ef- Đerzić, gl. imam i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Živinice.

ziv-zaj-ift-07-2013-1

 

Domaćin, Mirsad-ef. Đerzić je nakon iskazane dobrodošlice kazao da je džemat Višća počašćen time što je i ove godine četvrti puta za redom uspio organizovati jedan ovakav iftar i druženje svojih džematlija sa prijateljima našeg džemata, kojih je hvala Allahu te večeri bilo u zavidnom nivou. Također je kazao da su posebno sretni jer je njihova ideja za organizovanje ovakvih iftara našla plodno tlo i u drugima džematima tako da ove godine gotovo u svim džematima imamo ovakve događaje. Naglasio je da pored ovog večerašnjeg iftara sedmicu prije bio je zajednički iftar za omladinu, djecu iz mekteba i njihove roditelje kojem je prisustvovalo oko 150 gostiju i najavio zajednički sehur za 27. Večer Ramazana. Posebno je istakao podršku Bejtu Zekata iz Kuvajta koji je i ove godine glavni sponzor iftara ali i druge džematlije i prijatelje džemata koji su pomogli da se organizuje jedan ovakav iftar. Glavni imam Sedin-ef. Karić je rekao da je sretan što prisustvuje jednom ovako lijepom iftaru na području našeg medžlisa, potcrtao važnost druženja i čuvanja zajednice te čestitao domaćinu na lijepoj organizaciji. Predsjednik MIZ Živinice h. Hasan Hodžić također nije skrivao svoje zadovoljstvo što je ovu ramazansku noć proveo u džematu Višća i poželio je da svaki džemat potrudi se organizovati ovakva druženja tokom mjeseca Ramazana. Nakon iftara, akšam- namaza i muhabeta uz kahvu i lubenicu klanjana je teravija na otvorenom a prije teravih namaza glavni imam je održao prigodno predavanje prisutnima. Između ostalog spomenuo je važnost nadolazećeg popisa stanovništva i stratešku važnost čuvanja islama na prostorima naše domovine. Kazao je da smo mi, Bošnjaci, dugi niz godina prvi bedem u čuvanju dina.

Nedavno urađena vanjska fasada i sofe na džamiji doprinijeli su da ambijent iftara bude posebno lijep ove godine, tim povodom je predsjednik džematskog i građevinskog odbora Šemso Đerzić primio čestitke prisutnih za hizmet džamiji i poklon levhu koju je Safet Čaušević, izradio u drvetu. Važno je još istaći da pored džamije u džematu Višća ima još pet mekteba i u svakom mektebu se uz ramazan klanja teravih namaz a tokom cijele godine djeca na svih šest mjesta pohađaju mektebsku pouku.

E.V.

  • 0101