A+ A A-

Prijedor: Otkrivanje spomen-ploče šehidima Gradine

U subotu 27. jula 2013./19.ramazan 1434. u zaseoku Gradina mjesne zajednice Zecovi kod Prijedora, upriličeno je tužno otkrivanje spomen-ploče 31 ubijenog Bošnjaka Gradine. Među ubijenima je i 19 žena, odnosno 15 djece od kojih je najmlađe imalo 3 godine, a najstarija žrtva imala je 65 godina. Prosječna starost ubijenih je 20 godina. U tom danu, 25.jula 1992. među tom djecom strijeljani su braća Jasmin i Semir Bačić te Senadin i Aladin Behlić, zatim brat i sestra Nermin i Nermina Bačić i njihovi imenjaci Nermin i Nermina Horozović, zatim dvije sestre Ferida i Elvisa Bačić te dva brata i sestra Zikret, Sabahudin i Zikreta Bačić. Niti jedna jedina kost njihova dosad nije pronađena.

prij-spom-ob-grad-07-2013-1

Ovom tužnom skupu prisustvovao je i bihaćki muftija Hasan ef. Makić, imami Medžlisa IZ Prijedor sa glavnim imamom Merzuk ef. Hadžirušidovićem zatim predstavnici političkog života Bošnjaka, te veliki broj mještana ovog kraja. Na samom početku programa prisutnima se obratio glavni imam Merzuk ef. koji je podvukao značaj popisa koji će biti od 01.-15. oktobra ove godine, kazavši da ovi šehidi obavezuju nas žive da budemo što spremniji za ovaj popis, poseban apel je upućen ljudima koji žive u dijaspori, koji bi trebali da dođu i da se popišu. Prisutnima se obratio i muftija Hasan ef. koji je istakao značaj šehidskih obilježja i spomen-ploča kako generacije koje dolaze poslije nas ne bi zaboravile ono što se desilo njihovim prethodnicima.

prij-spom-ob-grad-07-2013-2

Spomen ploču su otkrili Zijad Bačić i Hidajet Horozović koji su kao 14. odnosno 13.-godišnjak preživjeli strijeljanje. Poslije otkrivanja spomen obilježja skupu se obratio Behzad Čirkin poslanik skupštine RS-a, koji je je kazao da je moralna obaveza svakog političara da ne zaboravi porodice ubijenih iz proteklog rata. Ispred porodica ubijenih obratio se Fikret Bačić koji je rekao da još niko nije odgovarao za ove zločine iako se zna za imena istih, i izrazio žaljenje što su oni ovdje zaboravljeni i od Prijedora i od B. Luke i od Sarajeva.

prij-spom-ob-grad-07-2013-3

Nakon toga proučen je Jasin-i-šerif, te Kelime-i-tevhid pred duše šehida Gradine i šehida čitave BiH. Program je nastavljen iftarom koji su upriličili naši domaćini, za sve prisutne. Akšam namaz je klanjan na otvorenom, uz kahvu i druženje dočekala se jacija i teravija koju su takođe klanjali zajedno na otvorenom na mjestu strijeljanja ubijenih Bošnjaka.

M.H.