Promo banner

A+ A A-

Položen kamen temeljac za Bošnjački kulturni centar u Srebrenici

Kamen temeljac za Bošnjački kulturni centar u Srebrenici, čiju izgradnju realiziraju Svjetski bošnjački kongres i Bošnjačka nacionalna fondacija u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Srebrenica, položen je 25. 07. 2013. godine. Polaganju su prisustvovali predsjednik SBK dr. Mustafa Cerić, predsjednik skupštine SBK muftija Muamer Zukorlić, predsjednik BNF Hako Duljević, načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubac te mnogi drugi gosti i građani Srebrenice.

sreb-ic-kt-07-2013-1

Prisutnima se na početku skupa obratio Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenica. On je u svom kratkom obraćanju poselamio i pozdravio prisutne i uputio riječi hvale prije svega čelnicima dviju institucija - SBK i BNF.   

Jedan od organizatora, Hako Duljević, prije svog obraćanja skinuo je bh. zastavu sa plakata na kojem je bio grafički prikaz izgleda budućeg Bošnjačkog kulturnog centra u Srebrenici. Nakon toga obratio se prisutnima.

„Sve Vas u ime BNF-a selamim. Kako i vidite, na ovom panou je prikazan objekat u 3D varijanti koji će biti građen u četiri spratne visine: podrum, prizemlje, prvi i drugi sprat. Prizemlje je kompletno poslovnog karaktera. Na spratu je velika multifunkcionalna dvorana. BNF će postojati i iza mene, iza sviju nas, ali čast mi je raditi ovo kao prvi predsjednik i molim Allaha da nam pomogne u ovom projektu“ - poručio je u svom obraćanju Hako Duljević, prvi predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije.  

Selame Muftije tuzlanskog, koji je opravdano izostao, prenio je njegov izaslanik dr. Sead ef. Seljubac. On je naglasio da Muftija i Muftijstvo koje vodi stoji iza projekta i da se zahvaljuje svima koji su dali i koji će dati svoj doprinos realizaciji ovog projekta.

Nakon obraćanja dr. Seljubca, prisutni su uz učenje tekbira položili kamen temeljac. Siti nikad realizovanih obećanja, Srebreničani su zahvalni organizatorima i inicijatorima na veoma brzoj reakciji kada je u pitanju gradnja ovog objekta. Naime, projekti realizovani u ovom gradu su često završavali samo na riječima, ali ne i djelima. Načelnik Opštine Srebrenica se stoga zahvalio svima, a ponajviše muftiji Zukorliću na pragmatizmu i ekspresnosti u izvršavanju obećanog.  

„Ono što je za mene važno jeste pragmatizam koji sam vidio u ovom projektu. Prije nekog vremena rodila se ideja za gradnju ovog centra. Mi ovdje u Srebrenici smo, da kažem, siti projekata u zraku, projekata o pomirenju, projekata kako živjeti dalje itd. Ovo je jedan od projekata kojima ćemo mi drugima poslati poruku kakvi smo i projekat u kome ćemo se sigurno svi okupljati. Ono što želim reći jeste da su neki već u startu pokušali satanizirati ovu ideju. Govorili su o tome da neko želi od ovoga praviti neki radikalni centar.

Ovaj objekat je bošnjački, zemlja je vakufska i važno je da smo mi legalisti“ - istakao je u svom obraćanju načelnik Duraković.

Nakon načelnika, skupu se obratio u muftija Zukorlić koji se zahvalio Uzvišenom Gospodaru što nas je počastio mubarek Ramazanom i brojnim radostima koje ovaj mjesec donosi sa sobom.

„Pominjem radost iako je jako teško biti radostan u Srebrenici. Ma šta nosili u srcu od optimizma, pogleda na budućnost i želje da date prednost životu nad stradanjem, ipak svaki moj dolazak ovdje ne može nikako proći, a da ne ostane u mome srcu osjećaj koji ukazuje na ono što se desilo ovdje '95-e godine. Ideja izgradnje ovog centra potekla je prošle godine. Naime, svjedoci smo da su Potočari prerasli u simbol stradanja i sjećanja na genocid. Međutim, iako za 18 godina nismo uspjeli pokopati ni sve one koji su pobijeni, doći će momenat kada više neće biti koga za ukopati u Potočarima. Da li će se tada smanjiti naše interesovanje o genocidu? S druge strane, da li ono čemu nas uči naša vjera i tradicija dopušta da se potpuno prepustimo isključivo dimenziji sjećanja na genocid koja bi nas mogla odvesti u stanje permanentne žalopojke i suza. To bi bila druga, neprihvatljiva krajnost. Istina, svakog 11. jula dolazi se sa raznih strana da se izrazi poštovanje žrtvama“ - kazao je Zukorlić.

Muftija je naglasio da nije dovoljno samo doći jedan dan u godini. On je pozvao sve da baštine naše nacionalne i vjerske vrijednosti. Pomenuo je da se mora baštiniti moral, moralne vrijednosti i sve ostalo što je vrijedno.

„Pozivam domaću i međunarodnu javnost da se Srebrenica proglasi prijestolnicom ljudske savjesti. Ovdje je epicentar gaženja svega onoga što zahtijeva ljudska  savjest i ljudski moral. Ne može se ljaga sa cjelokupne savjesti sprati time što ćemo dolaziti u Potočare dok traju kosti nedužno ubijenih ljudi. Mora se učiniti više od toga! Osim toga, ako je simbol stradanja i genocida u Potočarima, Srebrenicu treba učiniti simbolom života. Srebrenica se ne smije prepustiti općem ekonomskom i društvenom propadanju. Svi oni koji se predstavljaju kao prijatelji Srebrenice ne mogu ostati samo na lijepim riječima i ponekoj suzi. Pozivam sve prijatelje ovoga grada da ovdje osnuju instituciju, firmu, odjel ambasade, bilo što, jer raspolažu takvim mogućnostima. Time će pokazati da njihova retorika o prijateljstvu prema Srebrenici nije obična politička retorika. Izgradnja ovog Centra je potvrda želje nas iz Sandžaka da izgradimo ovaj objekat. Želimo da to bude naša hedija Srebrenici. Zgrada ne može nadoknaditi ništa i to nije ambicija. Ambicija je da dobrom djelom učinimo ono što možemo. Zapravo, to je naša namjera“ - kazao je muftija Zukorlić. 

U svom obraćanju, koje je ujedno bilo i završna riječ skupa, dr. Mustafa Cerić kazao da je Srebrenica jedna vrsta bošnjačkog Bedra. On je također podcrtao važnost odgovornosti svakog Bošnjaka za drugog Bošnjaka.  

„Hvala Allahu dž.š. koji nam je dao snage, mudrosti i pameti da se danas ovdje, na 17. dan Bedra, nađemo u Srebrenici. Prije 1400 godina Muhamed a.s. je sa malom grupom ashaba morao izaći na Bedr kako bi istina pobijedila zlo. Ja se ovdje osjećam kao da sam na Bedru i sretan sam što vas vidim. Jedan Bošnjak iz dalekog Sandžaka osjetio je odgovornost za Bošnjake u Srebrenici. 29. jula je u Welsu otvoren Trg Bošnjaka - jedini trg Bošnjaka koji postoji u svijetu. Jedino u Austriji. Ovo me ovdje podsjeća na taj Trg Bošnjaka. Nigdje nema bošnjačkog kulturnog centra, ali evo sad će biti u Srebrenici. Nama predstoji veliki posao da nacionalno ojačamo, a sve to kako bi imali jaku državnu liniju odbrane. Duhovnu liniju odbrane imamo. Svaki imam u džamiji je odbrana, on je stražar na našim linijama. Allah je propisao protokol i mi njega poštujemo, ali nešto nam manjka. To je ovaj nacionalni protokol. Svi su ponosni na svoju naciju, pa moramo i mi Bošnjaci biti ponosni na svoju“ - zaključio je dr. Cerić.

Dr. Cerić je također istakao da Srebrenica treba biti naša najveća učiteljica. Naglasio je da u nju stalno trebamo svraćati i o Srebrenici razmišljati. Prisutnima je iznio i jedan zanimljiv prijedlog.

„Srebrenica je naša najveća učiteljica. Ovdje svi treba da dođemo i da se pitamo kako nam se to moglo dogoditi. Ali, neće se ponoviti, ako Bog da, ako budemo jedinstveni. Zato predlažem da se obavežemo da svakog 17. dana Ramazana bude iftar u Srebrenici. Ovo je neka vrsta našega Bedra. Ovo je za budućnost naše djece, da žive slobodno, da se ne boje“ - kazao je dr. Cerić.

Svečanost je završena učenjem dove koju je proučio dr. Mustafa Cerić.

Inače, Bošnjački kulturni centar u Srebrenici koštat će 350.000 KM. Bit će finansiran sredstvima iz Sandžaka i iz sandžačke dijaspore. Radovi na Centru počinju nakon mjeseca Ramazana, a sudeći prema planovima, bit će završen do kraja ove godine.

Zajednički iftar u Srebrenici

Nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju Bošnjačkog kulturnog centra u Srebrenici upriličen je zajednički iftar predstavnika Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke nacionalne fondacije i građana općine Srebrenica. Prigodnom iftarskom programu su prisustvovali dr. Mustafa ef. Cerić - predsjednik SBK, muftija Muamer ef. Zukorlić - predsjednik Skupštine SBK, Hako Duljević - predsjednik BNF, načenik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednik Medžlisa IZ-e Srebenica Alija Tabaković te mnogobrojni građani Srebrenice.

Nakon iftara, prisutnima su se obratili muftija Muamer ef. Zukorlić i dr. Mustafa ef. Cerić. Oni su u svojim obraćanjima istakli vrijednosti koje sa sobom nosi mjesec Ramazan te naglasili koliko je važno da shvatimo suštinsku svrhu Ramazana.

Poslije obraćanja pristupilo se klanjanju akšam namaza što je, prema protokolu, bila posljednja aktivnost posjete.

Veliku zaslugu u organizovanju iftara ima udruženje „Prosvjetitelj-mualim“ iz Srebrenice, čiji su članovi nesebično pomogli cjelokupnoj organizaciji događaja.

Nakon kamena temeljca i iftara u Srebrenici, Svjetski Bošnjački kongres i Bošnjačka nacionalna fondacije će nastaviti svoje ramazanske aktivnosti van Bosne i Hercegovine, odnosno, posjetit će Bošnjake u drugim balkanskim državama.

  • 0101

(www.islamskazajednica.org)