A+ A A-

Svečanost prilikom proklanjavanja džamije „Omer El-Hattab“ na Stupu

Vakufska direkcija IZ u BiH izražava zadovoljstvo okončanjem još jednog važnog i hairli projekta. Naime, otkako je potpisan ugovor o sufinansiranju izgradnje džamije na Stupskoj petlji između dr. Fehd el-Hanna i direktora Vakufske direkcije, kontinuirano su se izvodili radovi na izgradnji džamije na jednoj od najvažnijih lokacija u Sarajevu. Džamija u naselju Stup nalazi se na ulazu u grad te svojom arhitekturom koja podsjeća na Ferhadiju i Alipašinu džamiju plijeni pažnju posjetilaca i prolaznika. Naselje Stup nalazi se na južnom ulazu u Sarajevo. Zahvaljujući svom položaju i mogućnošću urbanog širenja jedno je od atraktivnijih naselja u Sarajevu. Zbog potrebe džematlija da nastupajuće ramazanske dane provedu u svom objektu tim povodom upriličena je svečanost proklanjavanja novosagrađene džamije. Svečanosti je pored mnogobrojnih džematlija prisustvovao i vakif dr. Fehd El-Hanna sa svojom užom rodbinom. Ovo je za njega bio vrlo emotivan trenutak zbog kojeg on nije krio suze radosnice. Osim njega svečanosti su prisustvovali mr. Ferid ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo zajedno sa svojim zamjenikom i pomoćnikom, te direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović.

dzam-stup-prok-07-2013-1

Prisutnim džematlijama su se obratili imam džemata Mubin-ef. Neimarlija, vakif  džamije dr. Fehd Salih El-Hanna i glavni imam MIZ Sarajevo Ferid- ef. Dautović.

Dr. Hanna je govorio o bratskoj vezi između Kuvajta i BiH, naglasivši da je vjera i ljubav prema Allahu ono što spaja Bošnjake i Kuvajćane. Donator je posebno istaknuo ulogu Vakufske direkcije i njeno nesebično zalaganje za realizaciju ovog projekta.

Naime, muslimani ovog dijela Sarajeva od 2003. godine nastojali su obezbijediti funkcionalan prostor za obavljanje vjerskih aktivnosti, a formiravši građevinski i džematski odbor sa Mubin-ef. Neimarlijom, koji je imam u ovom džematu, odlučili su 2009. godine pokrenuti akciju izgradnje džamije u Bačićkom Polju. Vakufskoj direkciji su se obratile džematlije Bačićkog polja i zamolile da im se pomogne u izgradnji njihove džamije. Obzirom da Vakufska direkcija, između ostalih aktivnosti, se bavi i pronalaskom vakifa za izgradnju, obnovu i dovršetak vjerskih objekata, vrlo rado se odazvala pozivu džematlija i u dogovoru sa dr. Fehdom obezbijedila potrebna sredstva za izgradnju džamije. Dr. Fehd se vrlo rado odazvao pozivu Vakufske direkcije i što je posebno važno istaći jeste činjenica da on nije imao nikakvih uvjeta što se tiče samog izgleda i konstrukcije džamije. Čak šta više, rekao je da pravimo džamiju koja odgovara ovom narodu i koja se uklapa u opći ambijent bosanskohercegovačke arhitekture. Zbog toga je ovaj vakif veliki čovjek i Vakufska direkcija se nada da džematlije Stupa neće zaboraviti svog velikog vakifa.

Ferid ef. Dautović izrazio je zadovoljstvo što se izgradila još jedna džamija koja će biti “najljepši ukras ovog džemata i najbolji poklon za ramazan". Inače, u džamiji će se klanjati i džuma-namaz što je važno zbog njene lokacije, a organizirat će se i druge aktivnosti predviđene  pravilnikom medžlisa pa će tokom ramazana biti organizirano učenje mukabela i klanjanje noćnih i teravih-namaza.

Važno je napomenuti da je brat dr. Fehd el-Hanne gospodin Muhammed el-Hanna finansirao izgradnju tri džamije; na Hrasnom Brdu 2, zatim džamiju na Orahovom brijegu kao i džamiju u Medresi Osman ef. Redžović u Velikom Čajnu. Osim gradnje džamija braća el-Hanna učestvuju i u realizaciji brojnih drugih projekata od interesa Islamske zajednice.

U utorak, 23.07.2013. godine, u prostorijama Vakufske direkcije potpisan je aneks ugovora o finansiranju prostirke u novosagrađenoj džamiji. Sredstva za kupovinu prostirke obezbijedila je Vakufska direkcija zahvaljujući istom vakifu.

U Vakufskoj direkciji vjeruju da će svečanost povodom zvaničnog otvaranja džamije biti uskoro upriličena.

  • 0101

(www.vakuf.ba)