A+ A A-

Reisu-l-ulema na dženazi u Prijedoru: Često razmišljam o Srebrenici i Prijedoru

Nasufović Suada danas je nakon 20 godina na put ka vječnom smiraju ispratila brata, a u periodu od 1992. do 1995. godine izgubila je ukupno 37 rođaka.

reis-dezn-rpij-07-2013-2

Ona je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) doputovala u BiH, kako bi ispratila brata, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Ljubiji, nedaleko od Prijedora.

"Imao je 38 godina kada je ubijen. Drugi brat imao je 39 godina. Njega smo ukopali 2010. godine", pojasnila je.

Bešić Smail danas je ispratio tri brata, nestala 1992., a pronađena 2011. godine.

"Braća su pronađena u istoj grobnici, ali su više puta njihova tijela premještana. Pored braće, danas kopam daidžu, dva njegova sina, jednog rođaka", objasnio je.

Nema za Bešića, kako je rekao, smiraja, ima samo razočarenje jer zločinci nisu odgovarali za ono što su radili.

Bešić je napomenuo da je i sam prošao skoro sve logore na području Prijedora.

Brata Hamzu Hamulića ispratila je Fadila Kaltak. Drugog brata nije pronašla.

"Roditelji su mi umrli tražeći braću. Moga prezimena više nema. U Prijedoru u Bišćanima moga prezimena više nema. Svi su ubijeni i rastjerani. Ruševine stoje. Roditelji su tražili, tragali ali ih nisu našli“, kazala je.

Njezin je brat pronađen bez glave

"Ni glavu moj brat nema, ne znam šta još da kažem. Otkad su ih odveli ništa nismo znali dok ga nismo pronašli mrtvog. A zašto je ubijen? Zato što je moj brat Hamza! Ništa drugo. Ti isti što su ga ubili hodaju i dan danas po Prijedoru“, dodala je Fadila.

Tabuti sa posmrtnim ostacima 48 bošnjačkih žrtava genocida ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine u Prijedoru, na zapadu Bosne i Hercegovine, na rukama rodbine i prijatelja odneseni su sa stadiona "Poljana", gdje je ubijenima klanjana zajednička dženaza-namaz.

Najmlađa danas ukopana žrtva je djevojčica Zlata Hrnjić, koja je ubijena kada je imala 15 godina, dok je najstarija žrtva Muharem Grozdanić, ubijen sa 68 godina.

Suze i molitve, jecaji majki i sestara prekidali su tišinu na stadionu u Prijedoru, gdje su bližnji svih uzrasta po posljednji put stali pored tabuta svoje braće, očeva, rođaka.

reis-dezn-rpij-07-2013-1

Nakon dženaze-namaza koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, članovi porodica ubijenih koji su danas u Prijedor došli iz svih krajeva svijeta, kako bi na put do konačnog smiraja ispratili svoje najdraže, formirali su dvije kolone i "iz ruke u ruku" jedan po jedan, 48 tabuta prenijeli do vozila, kojima su posmrtni ostaci kasnije prevezeni do više različitih mezarja radi ukopa.

U svom obraćanju prije dženaze-namaza, reisu-l-ulema Kavazović je rekao kako su okupljeni danas u Prijedor, između ostalog, došli i da posvjedoče zlu poniklom u duši ljudi.

Napominjući da je najmlađa žrtva imala svega 15 godina kada je ubijena, Kavazović je rekao da je "Zlata trebala biti među nama i za ruku voditi svoje dijete, a ona je ubijena kao dijete".

On je napomenuo kako "često razmišlja o Srebrenici i Prijedoru, jer su oba grada mjesta genocida, mjesta zločina neviđenh razmjera".

"Zavjetujmo se da lica zločinaca nikada nećemo zaboraviti, da ćemo njihova lica pamtiti, da ćemo ih tražiti, da ćemo tražiti da se zadovolji pravda i da ne zaboravimo lica naših ubijenih, jer oni su temelj za našu budućnost i za našu domovinu", poručio je Kavazović.

Reis Kavazović je podsjetio i da današnjoj dženazi-namazu nije nazočio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

"Danas je ovdje trebao biti gradonačelnik ovoga grada, a nije. Imamo razloga da se pitamo zašto nije", rekao je Kavazović, napomenuvši kako "mi nikada nećemo izdati vrijednosti naše vjere, jer onaj koji ubije jednog nevinog čovjeka kao da je cijeli svijet ubio, a onaj ko jednoga spasi kao da je cijeli svijet spasio."

Nakon današnje dženaze-namaza kojoj je nazočio i muftija bihaćki Hasan Makić te više hiljada prijedorskih Bošnjaka, uglavnom dijaspore, zajedno su ukopana tri brata, od kojih su dva blizanci.

Posmrtni ostaci svih 48 žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama na području Prijedora.

Zajedno su ukopana i tri brata Bešić Hase i blizanci Suad i Nihad koji su imali 21 godinu kada su ubijeni u Kozarcu, a pronađeni su u masovnoj grobnici Podgradci na području Bosanske Gradiške.

Suad i Nihad su istog dana rođeni, istog dana ubijeni, u istoj grobnici pronađeni i zajedno ukopani.

Na području Prijedora do sada su pronađene ukupno 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Do sada je pronađeno i identificirano 2.082prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području tog grada.

(www.bosnjaci.net)