Promo banner

A+ A A-

Zajednički iftar u haremu džamije u Priboju

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Priboj, deveti dan Ramazana ili 17. jula, priređen je tradicionalni  veliki svečani iftar u dvorištu Hasan-agine džamije u Priboju. U predivnoj iftarskoj atmosferi, pod otvorenim nebom, ispod vitkog minareta Hasan-agine džamije, pod svijetlom kandilja zajedno je iftarilo preko 450 osoba. Ovo je treći put zaredom da se u Priboju počinje sa priređivanjem velikih iftara u sandžačkim gradovima i šire.

zaj-ift-prib-07-2013-1

Iftaru su prisustvovali najviši predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, direktor medrese Gazi Isabeg Rešad ef. Plojović, dekan FIS dr.hfz. Almir ef. Pramenković, šef vjersko prosvjetne službe mr. Enver ef. Omerović. Naši dragi musafiri bili su i hafizi iz Egipta. Takođe prisutni su bili i predstavnici političkog života, delegacija BDZ na čelu sa predsjednikom dr. Jahjom Fehratovićem, narodni poslanik Kenan Hajdarević, predsjednici opštinskih odbora bošnjačkih partija u Priboju.

zaj-ift-prib-07-2013-2Ovaj iftar ima obilježje i prekogranične saradnje ili međunarodnog karaktera, jer su na iftaru bili gosti iz Sarajeva, Višegrada, Goražda i gradova nekoliko evropskih zemalja.

Poziv postačima da se mrse uputio je Zejd Svraka učenjem ezana koji je sa munare odlijegao limskom dolinom. U programskom dijelu iftara pored ilahija i kasida koje su učene, poseban ugođaj je bio slušati učenje Kur’ana hafiza iz Egipta.

U svojstvu domaćina prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Priboj i predsjednik Sabora, Enes ef. Svraka. Poslije selama gostima i prisutnima, zahvalio se svima na odzivu, a posebnu zahvalnost je iskazao donatorima iftara kojih je bilo preko 160. Također istakao je ulogu imama u organizaciji iftara, zahvalio se i volonterima, tehničkom osoblju i svima koji su dali doprinos za uspješnu realizaciju svečanog iftara. U skladu sa pozitivnom atmosferom koja je bila, uputio je poziv prisutnima da se pripremaju i za narednu godinu ako Bog da.

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, nakon zahvale Allahu dž.š., nakon isticanja potrebnog truda i napora koji treba uložiti za uspješno organizovanje velikog iftara, govorio je o značaju i ulozi posta u životu ljudi. Muftija je naznačio da je post propisan s namjerom da u čovjeku ukroti, savlada ono što je životinjskog karaktera, ono što je halapljivo, proždrljivo, a podstakne i probudi ono što je insansko, ono što je uzrokom Božije milosti i što čovjeka približava Allahu dž.š. Ukoliko čovjek ne savlada u sebi ove negativne nagone, njegovo djelovanje ma u kojoj sferi društvenog života bio angažovan neće i nemože rezultirati dobrom. Čestitajući ramazanske dane i upućukući dovu Allahu dž.š., muftija je završio svoje polučasovno obraćanje.

Na kraju programa dovu je proučio Rešad ef. Plojović, direktor Gazi Isa-begove medrese.

Enes-ef. Svraka

(www.islamskazajednica.org)