A+ A A-

Pomoć djeci Sirije

Prema podacima koje su iznijele Ujedinjene Nacije, broj sirijskih izbjeglica dostiže milion. Već su u svojstvu izbjeglice registrirana 992.935 Sirijca, dok ih još mnogo njih pristiže. Polovinu od ovog broja čine sirijska djeca, od kojih je većina mlađa od 11 godina. Najveći broj izbleglica je spas potražio u Turskoj, Jordanu, Libanonu, Iraku i Egiptu. Turska je pružila privremeno sklonište za 184.000 izbjeglica koje je smjestila u 17 velikih kampova.

pom-djec-sir-tuz-07-2013-1

,,Ovim zemljama bi trebala biti pružena snažna podrška, jer drže otvorenim granice za sirijske izbjeglice'' – izjavio je Guterres, visoki povjerenik za izbjeglice UN-a.

Kako bi sirijskoj djeci barem malo učinili sretnijim bajramske dane, članovi četiri tuzlanska udruženja su pokrenuli akciju pod nazivom ,,Bajramske radosti za djecu Sirije’’. To su: Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja ,,Zlatni ljiljani’’, Udruženje ,,DEMUS’’, Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Udruženje ,,Hedija’’ Tuzla.

Član Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ,,Zlatni ljiljani’’ Tuzla, Edin Haračić je ovim povodom kazao: ,,Ovu akciju smo pokrenuli sa nekoliko udruženja iz nevladinog sektora. Namjera nam je da do oktobra mjeseca prikupimo sredstva od kojih bi u Turskoj kupili hrane, slatkiša i igračaka za djecu Sirije, prvenstveno jetime koji su smješteni u izbjegličkim kampovima u Turskoj. Nadamo se da će građani podržati našu akciju na isti način kako su se drugi odazvali za pomoć djeci u Bosni I Hercegovini tokom agresije.’’

Organizatori ove humanitarne akcije su izradili neku vrstu letka kojim obavještavaju građane o cilju akcije. Na njegovoj poleđini stoji i poruka sirijske djevojčice:

,,Među nama djeco nema razlike, a igračke kao granate padaju.

Ja ne spavam, jer su moje noći nemirne. Vi svoje u spokojnom snu provodite.

Bajramluk moj ujutro su meci, a vaš bajramluk – igračke i novci.

Meni je poderana odjeća, Vi na Bajram novo oblačite.

Kad nekoga od vas trn ubode, roditelji mu nisu spokojni .

A ja hodam krvlju umrljana, svoju ranu samo pritegnem.

Kad vam se igračka slomi vi zaplačete. Moji obrazi od suza nikad nisu suhi.

Djeco, ja sam kao i vi dijete, ali samo komad hljeba imam. A i on je pola ucrvan.

Igrate li se I smijete?  Ja svoje dane u tumaranju provodim…

Ne zavidim vam djeco na čarima obilja života.

Samo kažem, vi na Bajram igračke imate, a ja samo barut oko sebe.’’

Planira se da se paketi pomoći uruče djeci za vrijeme Kurban bajrama. Na različitim lokacijama u Tuzli su postavljeni štandovi na kojima građani mogu donirati novac za ovu plemenitu akciju.

Uplate se mogu izvršiti i na žiro račun Udruženja ,,DEMUS’’ Tuzla u NLB Tuzlanskoj banci DD Tuzla na broj žiro računa: 1321000311696995 (sa naznakom ,,Za djecu Sirije) Broj deviznog računa je: 1321000311696995, Swift code/bic code: TBTUBA22  IBAN: BA391321010389726268 (sa naznakom ,,Za djecu Sirije’’).

Mersada Nuruddina Agović

  • 0101