A+ A A-

Logoraši Mostara žele pomoći izbjeglicama iz Sirije

mostar-izdvPočetkom ramazana Udruženje logoraša Mostara  pokrenulo je  veliku humanitarnu akciju prikupljanja 5000 deka za izbjeglice iz Sirije.

Ova humanitarna akcija gesta je saosjećanja sa svim žrtvama sirijskog rata. Upravni odbor mostarskog udruženja logoraša ovim činom želi skrenuti pažnju cjelokupne svjetske javnosti na golgote kroz koje prolaze prognanici iz Sirije, jer su i oni tokom posljednje agresije na našu zemlju 1992 do 1995.g. prolazili slične i gore torture nehumanosti i nečovječnosti. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar Safet Nožić ističe kako ova akcija ima više ciljeva, pomoći nevoljnicima, sačuvati sjećanje na nedavnu prošlost i animiranje javnosti na obavezu humanističkog djelovanja bez političkih, finansijskih i drugih interesa, na čistim moralnim osnovama. „Položaj izbjeglica je danas vrlo težak. Tu se radi o djeci, starcima i staricama, nejač, žrtve rata. Mi na ovaj način želimo iskazati humanost prema tim ljudima jer ih najbolje razumijemo“, kaže Nožić.

U udruženju Logoraša nisu htjeli određivati o karakteru rata. Zauzeli su potpuno neutralan stav prema političkim konotacijama. Isključivi im je motiv humanističko djelovanje.  Akciju prikupljanja deka za sirijske izbjeglice podržali su i mostarski džemati. Akcija će trajati do ispunjenja postavljenih ciljeva. Do sada je prikupljeno nekoliko desetina novih i dobro očuvanih deka. Prostorije Udruženja logoraša Mostar nalaze se u Ulici Maršala Tita, na broju 150, u blizini starog dijela Mostara. Informacije o akciji mogu se dobiti i pomoć dostaviti svakim danom, od ponedjeljka do subote, od 8 do 13 sati, a detaljne informacije na broj telefona 550-393. 

Hasan Eminović