Promo banner

A+ A A-

Otvorenje džamije u Lubardićima kod Rogatice

U nedjelju 7.7.2013 godine, (28. šabana 1434 H.g.) svečano je otvorena temeljito rekonstruisana i obnovljena džamija u džematu Lubardići MIZ Rogatica, uz prisustvo velikog broja džematlija i njihovih gostiju. Bio je to rezultat i kruna dugog, napornog i sistematskog rada na obnovi ove džamije, koja je devastirana u toku protekle agresije na BiH.

otv-dzam-lub-rog-07-2013-0

Podsjećanja radi, ovo je jedna od najstarijih džamija u BiH. Prema nekim predajama sagrađena je prije 5 stoljeća. Upravo zbog toga njena obnova ima posebnu težinu i značaj.

Nakon proučenog ašareta prisutne je poselamio i dobrodošlicu izrazio glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić. O historijatu ove džamije, njenoj rekonstrukciji i obnovi govorio je Ćamil ef. Karšić, navodeći i imena imama za koje se zna da su do sada službovali ovdje, a dvojica od njih su, iako u poodmakloj dobi, bili prisutni i na ovoj svečanosti: Ferid ef. Alagić i Kasim ef. Hodžić.

otv-dzam-lub-rog-07-2013-1

Ibrahim Osmanović, predsjednik MIZ Rogatica je govorio o aktivnostima ovog Medžlisa, na čijem području su sve džamije, kao i drugi objekti IZ u toku agresije na BiH bili uništeni, Bošnjačko stanovništvo protjerano, a veliki broj njih zatvoren u logore ili ubijen. Ali, ipak, do sada je obnovljeno 14 džamija i jedan mesdžid, a u toku je obnova još dvije džamije. Gos. Osmanović je posebno ukazao na potrebu masovnijeg povratka na ove prostore, ističući primjer glavnog imama MIZ Rogatica Amel ef. Kozlića, koji sa porodicom živi u Rogatici i čija djeca pohađaju školu u Rogatici.

 

Obraćajući se prisutnima, predsjednik SO Rogatica gos. Kemo Čamdžija, je, između ostalog, obećao da će se na drugu godišnjicu otvorenja džamije ovdje moći doći asfaltnim putem. Živi bili, pa vidjeli, ali neka se zapamti.

Muftija goraždanski, Hamed ef. Efendić, se u svom obraćanju prisjetio posjete ovom džematu ratne 93 godine. Govorio je, također, o važnosti i značaju džamije u životu muslimana, ukazujući na potrebu da ona bude kohezioni faktor i za džematlije Lubardića.

otv-dzam-lub-rog-07-2013-2

Izaslanik reisu-l-uleme Husejn ef. Kavazovića na ovoj svečanosti bio je dr. Dževad ef. Hodžić. Njegovo obraćanje bilo je protkano posebnim emocijama, jer Dževad ef. potječe iz ovog džemata, svoja prva znanja o Islamu sticao je u ovoj džamiji, njegov babo Kasim ef. je bio imam ove džamije do agresije i progona Bošnjaka sa ovih prostora. Dževad ef. je prenio selame i čestitke reisu-l-uleme, apostrofirajući posebno tri njegove poruke: 1. Potreba povratka u prijeratna prebivališta i njegova snažna podrška povratnicima, 2. Potreba da se na predstojećem popisu stanovništva izjasnimo kao Bošnjaci, čija je vjera islam, a jezik bosanski i 3. Najiskrenije čestitke za predstojeće ramazanske mubarek dane.

Nakon proučenog ašareta i dove, dr. Dževad ef., kao izaslanik reisu-l-uleme, čast da otvori džamiju ukazao je gos. Idrizu Kurtiću, predsjedniku građevinskog odbora.

otv-dzam-lub-rog-07-2013-3

Džamija je otvorena uz učenje tekbira, ali i obilnu kišu, koja je upravo u tim trenucima počela da pada, kao neizmjerna Božija blagodat.

Alagić Mehmed