Promo banner

A+ A A-

Ministar odbrane Slovenije povodom 11. jula primio predstavnike IZ u Sloveniji

Povodom 11. jula kada se obilježava spomen na žrtve genocida u Srebrenici, koji se dogodio prije osamnaest godina, ministar odbrane Republike Slovenije gospodin Roman Jakič, u utorak 9. jula 2013. godine, primio je predstavnike Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzeta Porića in predstavnice Udruženja žena Zemzem, koje djeluje u sklopu Islamske zajednice, Elu Porić i Sumeju Fidani.

iz-slo-min-slo-07-2013-1

 

Sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić prenio je ministru pozdrave koje mu je uputio muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus i zahvalio mu na prijemu povodom važnog datuma. Ujedno se zahvalio za sve što je kao javna ličnost uradio za izgradnju džamije u Ljubljani. Ministra je upoznao sa postupcima koji su u toku vezano za izgradnju džamije i tom prilikom izrazio optimizam da će se do 14. septembra dobiti građevinska dozvola i postaviti kamen temeljac za ljubljansku džamiju. Ministru su predstavljene i aktivnosti putem kojih Islamske zajednica u Republici Sloveniji pomaže ljudima iz Srebrenice koji su u genocidu izgubili svoje najmilije.

Predstavnica Udruženja žena Zemzem Ela Porić ministru je predstavila aktivnosti udruženja, a posebno organizaciju odlaska u memorijalni centar u Potočarima. Tom prilikom ministru je predložila da se pokuša organizirati posjeta predstavnika slovenske političke javnosti memorijalnom centru Potočari kao što su to uradile i ostale države. Ministar odbrane gospodin Jakič prihvatio je ponudu i izrazio spremnost da sa delegacijom Ministarstva odbrane posjeti memorijalni centar Potočari u Srebrenici.

Ministar Jakič iniciranjem ovog susreta pokazao je svoj odnos prema Srebrenici i njenim žrtvama. Ovakve i slične aktivnosti mogu biti podstrek i drugima da sa različitim aktivnostima obilježavaju ovaj događaj kako se genocid nikad ne bi ponovio.

N.P.