A+ A A-

U Velikoj Britaniji 11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu

srebrenica-genocidBritanija će postati prva evropska zemlja koja će odati počast žrtvama masakra u Srebrenici 1995. godine, organizirajući Dan sjećanja na Srebrenicu u Lancester Houseu 11. jula, saopšteno je u utorak iz britanske inicijative Sjećanje na Srebrenicu.

Dan sjećanja na Srebrenicu predstavlja prvi i jedini memorijal na genocid u Evropi, izvan bivše Jugoslavije.

Skup će organizovati britanska humanitarna inicijativa Sjećanje na Srebrenicu, a specijalni gosti i govornici bit će ministar vanjskih poslova William Hague, poslanica u britanskom parlamentu barnoesa Warsi, velečasni Vincent Nichols i preživjela žrtva genocida i autor izložbe Hasan Nuhanović.

Troje preživjelih žrtava srebreničkog genocida govorit će u Londonu prvi put o najtežem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U periodu između 11. i 16. jula 1995. godine, genocid, koji je premijer David Cameron nazvao "sramotom Evrope i svijeta" kulminirao je brutalnim ubistvom 8.372 bošnjačka muškarca i dječaka, i neobjašnjivim masovnim silovanjima i mučenjima desetina hiljada žena, dok su muškarci slani u koncentracione logore vojske bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića.

(Fena)