Promo banner

A+ A A-

Italijanski Parlament odaje počast žrtvama genocida, u Parizu skup sjećanja na Srebrenicu

talijanski-parlamentDom poslanika Parlamenta Republike Italije u saradnji sa udruženjem građana BiH u Rimu "Bosna u srcu", obilježit će 11. jula Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pored uglednih političkih i akademskih ličnosti Republike Italije te ambasadora BiH u Italiji Nerkeza Arifhodžića, skupu će se obratiti i potpredsjednica Zastupničkog doma italijanskog parlamenta Marina Sereni.

Manifestacija će biti otvorena stihovima Abdulaha Sidrana "Suze majki Srebrenice", koje će čitati Nela Lučić, a cijeli tok manifestacije pratit će projekcija slika umjetnika Safeta Zeca na temu “Srebrenica i patnje čovjeka".

Udruženje građana BiH u Rimu "Bosna u srcu" od 2006. godine u prostorijama italijanskih institucija obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Ove godine, teći put za redom, zahvaljujući velikodušnosti nekoliko senatora Republike Italije, dugogodišjih prijatelja udruženja 'Bosna u srcu' koji podržavaju ovu inicijativu, skup se održava u Parlamentu Italije", kazala je Feni predsjednica udruženja "Bosna u srcu" Fatima Neimarlija.

U Parizu skup sjećanja na genocid u Srebrenici

U Parizu se 07. jula 2013. godine okupilo oko stotinjak Bošnjaka, na skupu u povodu sjećanja na genocid u Srebrenici. Skup je organizovao Bošnjački vjersko kulturni centar “Džemat Paris” u saradnji sa par bošnjačkih asocijacija i udruženja iz Francuske, kao i bošnjačkih aktivista.

Ovo je bio prvi javni skup održan u Parizu čiji je povod bio sjećanje i obilježavanje genocida u Srebrenici. Po prvi put je na jednom od nekoliko pariskih trgova stajao veliki transparent na kojem je na francuskom jeziku pisalo: “11.07.1995. Genocid u Srebrenici, nikada nećemo zaboraviti.”

par-skup-sjec-sreb-07-2013-1

Okupljenima se obratio imam džemata Paris, Abduselam ef. Fetić, koji je naglasio da je 11.07.1995. godine u Srebrenici počinjen genocid pred očima cjeloga Svijeta, te da se svaki zaboravljeni genocid ponavlja, kao i to da se genocid više nikada ne ponovi i ne dogodi niti Bošnjacima niti bilo kome drugom.

Ermin Ibrahimović je na francuskom jeziku pročitao tekst, kako se dogodio genocid u Srebrenici, tvorcima i počiniocima, zločincima kojima je presuđeno i o zločincima kojima se sudi.

Nedžad Cvrk, aktivista i pokretač inicijative o priznavanju genocida u Francuskom parlamentu, koji je prošle godine imao izložbu slika u džamijskim prostorijama, ove godine je slike o genocidu u Srebrenici izložio na trgu Nation gdje je održan komemorativni skup. Prisutnima se obratio i on, između čega je istakao da je poslao pismo o genocidu u Srebrenici francuskom predsjedniku François Hollande. On je iznio i svoju ideju i plan o sastanku Bošnjačke dijaspore u Francuskoj, kako bi mu pomogla da se sastane sa socijalistima i da Francuska kao velika i moćna država natera Srbe da priznaju Genocid u Srebrenici.

Okupljenima je emitovan tonski snimak iz 1993. godine na kojem general Filip Morion Srebreničanima i izbjeglicama kaže i poručuje: “Od sada ste vi pod zaštitom UN.”

Nakon intoniranja himne “Jedna si jedina”, Omer Škulj mladi medresant je proučio dovu.

Grupa od oko 20-ak koji su nosili bijele majice sa natpisom “Pour ne pas oublier! Srebrenica-Da se ne zaboravi! Srebrenica), uputila se i napravila krug oko velikog trga Nation i dijelila letke prolaznicima.

Ovo nije kraj aktivnosti u povodu sjećanja na Genocid u Srebrenici 11.07.2013. godine će grupa od oko 10-ak dijeliti letke na pariškom trgu Trocadero, javljaju iz Džemata Pariz. (www.bosnjaci.net