A+ A A-

Sjednica Mešihata IZ u Srbiji: Najoštrija osuda zloupotrebe državnih organa

U cilju priprema za nastupajući mjesec Ramazan, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji održao je redovnu sjednicu 04.07.2013. godine u Novom Pazaru na kojoj je konstatovano da su sve pripreme za doček Ramazani-šerifa u Mešihatu i medžlisima obavljene.

000-sjed-mes-izus-07-2013-1

Predstavljen je nisab za zekat kojeg je utvrdio Rijaset IZ-e u BiH u iznosu od 3.074 eura. Visina sadekatu-l-fitra za područje Islamske zajednice u Srbiji za ovaj Ramazan, kao i prošle godine, iznosi 1200, 800 I 500 dinara.

Mešihat je podržao inicijativu da se u toku Ramazana organizuju iftari u značajnijim bošnjačkim i muslimanskim centrima na području Balkana. Mešihat je preporučio medžlisima da u skladu sa svojim kapacitetima mogu organizovati iftare za svoje područje.

Mešihat poziva sve iftarske darodavce sa područja Sandžaka da svoja sredstva usmjere vakufskim kuhinjama kako bi olakšali njihov rad u toku Ramazana.

Mešihat je formirao timove za obilazak džemata sa posebnim naglaskom na značaj jačanja komunikacije predavača sa pripadnicima Islamske zajednice.

Mešihat je zadužio Vjersko-prosvjetnu službu i Media centar da posredstvom raspoloživih medija tokom Ramazana pojačaju aktivnost predstavljanja duhovnih i moralnih vrijednosti islama, a posebno posta i drugih ramazanskih ibadeta.

Mešihat poziva sve pripadnike islama da se pripreme za nastupajući Ramazan kako bi u punoj pokornosti Stvoritelju ojačali svoje duhovne i morale vrijednosti.

Mešihat najoštrije osuđuje zloupotrebu državnih organa i torturu nad uposlenicima Islamske zajednice

Na jučerašnjoj sjednici Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izrazio je najoštriju osudu i ogorčenje zbog jutrošnjeg upada policije u kuće Hasana Dautovića, Nedžada Šaćirovića i Riza Šaćirovića koja je izvršila premetačinu pod izgovorom traženja oružja po nalogu sudije Momčila Minića iz Novog Pazara.

Ovim činom policija je neosnovano povrijedlia privatni prostor i uznemirila tri porodice izazivajući osjećaj nesigurnosti i bezakonja. Činjenica da su Dautović i Šaćirović službenici Islamske zajednice i bliski saradnici muftije Muamer ef. Zukorlića ukazuje da se radi o zloupotrebi pravosuđa i policije sa političkom pozadinom i namjerom izazivanja straha kod svih onih koji drugačije misle i ostaju dosljedni očuvanju vrijednosti islama i slobodi Islamske zajednice.

Nakon više nerasvijetljenih ubistava u Novom Pazaru i brutalnog pokušaja likvidacije aktiviste Islamske zajednice Aldina Dolovca, ovaj čin pokazuje da slike iz ’90-ih godina, kada je preko 20.000 Bošnjaka prošlo policijsku torturu pod izgovorom traženja oružja, kao i svirepa ubistva i likvidacije koji prolaze nekažnjeno, nažalost nisu prošlost.

Nema sumnje da iza ovog čina stoji ministar Rasim Ljajić koji koristi stanje korupcije i političke ovisnosti pravosuđa u Novom Pazaru kako bi se panično obračunao sa neistomišljenicima. Pravosuđe, navodno, nema snagu da pronađe ubice, da uhvati i privede pravdi nasilnike i kriminalce, kao što, navodno, nema kapaciteta da se obračuna sa organizovanim kriminalnim grupama koje su Novi Pazar pretvorile u glavno raskršće droge i drugih oblika kriminala. Nema snage zbog svoje korumpiranosti i neraskidive veze ovdašnjih političara sa zloglasnim kriminalnim grupama. A, nažalost, ima snage i pristaje da bude batina u rukama kriminalizovanih političara u obračunu sa nevinim građanima, ovaj put sa službenicima Islamske zajednice, kojima, na nesreću naručioca i izvršioca, nisu našli ništa od traženog. Zamislite kako bi izgledali izvještaji medija ovog i narednih dana da je išta od oružja nađeno kod bliskih saradnika Muftije.

Ukoliko se ovoj bahatosti ministra Ljajića i njegovih poluga u pravosuđu i drugim državnim organima ne stane na kraj, nije moguće predvidjeti kojim putem će stabilnost ovog prostora krenuti.

Ishod ove premetačine je pokazao da su uposlenici i pripadnici Islamske zajednice ljudi protiv nasilja, za ambijent pune slobode i prava u kome mogu obavljati i baštiniti svoje vjerske, moralne i kulturne vrijednosti.

(www.islamskazajednica.org)