A+ A A-

Delegacija Islamske zajednice u Hrvatskoj posjetila Muftijstvo goraždansko

U četvrtak i petak, 27. i 28. juna 2013. godine, delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Muftijstva zagrebačkog bila je u zvaničnoj posjeti Muftijstvu  goraždanskom. Delegaciju je predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović, kome je ovo bila prva zvanična posjeta Muftijstvu goraždanskom od inauguracije za muftiju i predsjednika Mešihata. Zajedno sa muftijom Hasanovićem, u delegaciji su bili članovi Mešihata Mevludi ef. Arslani i mr. sc. Mirza  Šabić, te tajnik Mešihata i muftije mr. sc. Nermin ef. Botonjić. Domaćin posjete bio je muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, a zajedno sa njim goste su primili i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Goražde dipl. ing. Nusret Čengić i glavni imam ovog medžlisa Rasim ef. Džafić.

mu-has-pos-mu-go-06-2013-1

Gosti su sa domaćinima razgovarali o radu, mogućnostima i planiranom u radu Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i na području Muftijstva goraždanskog. Istaknuta je dosadašnja dobra komunikacija i saradnja, te izražena spremnost da se ovakvi odnosi nastave i još ojačaju na poljima u kojima za to ima prostora. Za tako dobru saradnju posebno je istaknut doprinos sada umirovljenog muftije zagrebačkog Ševke ef. Omerbašića i njegovog nasljednika na mjestu muftije dr. Aziza ef. Hasanovića, te muftije goraždanskog Hameda ef. Efendića.

Muftija Hasanović je u okviru ove posjete održao hutbu i predvodio džuma namaz u Kajserija džamiji u Goraždu, centralnoj džamiji Muftijstva goraždanskog. Jedan broj aktivista Islamske zajednice na ovim prostorima poslije džume namaza imao je priliku družiti se sa delegacijom iz Hrvatske.

mu-has-pos-mu-go-06-2013-2

Posjeta je ocjenjena uspješnom i korisnom, te dobrim primjerom bratske saradnje muslimana dvaju prostora.

Dženan Imamović