A+ A A-

Tuzlanski ljetni institut

Tuzla, 28. juni 2013. (MINA) - U Tuzli se, u Behram-begovoj medresi, u periodu od 24. juna do 4. jula ove godine održava Tuzlanski ljetni institut (Tuzla summer institute – TSI), dvosedmični edukativni program, kojeg pohađaju srednjoškolci i studenti.

inst-tuz-06-2013-1

 

Ovogodišnji TSI je peti po redu, a organiziraju ga Bosanska inicijativa za lokalni razvoj (BILD), Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa. Svi edukativni programi se održavaju u Behram-begovoj medresi, na engleskom jeziku, a predavači su profesori iz  više svjetskih univerziteta.

Već petu godinu, tokom ljetnog raspusta, Institut okuplja srednjoškolce, studente i poslovne ljude sa šireg područja tuzlanske regije i podučava ih praktičnim vještinama kao što su informacione tehnologije, engleski jezik i poslovne vještine. Ove godine se više od 200 učesnika Instituta na ovaj način priprema za studije na univerzitetu, poslovnu karijeru, te za uloge koje kao građani imaju u demokratskom društvu.

Ceremonija zvaničnog otvorenja TSI-a je održana 27. juna ove godine u Medresi. Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Nigel Casey, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski  Vahid-ef. Fazlović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Adem Šehidić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, ravnatelj Katoličkog školskog centra Sveti Franjo u Tuzli vlč. Vlatko Rosić i brojni prijatelji i gosti TSI-a prisustvovali su ceremoniji.

Godine 2011. BILD je, uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini i Općine Doboj, osnovala i Dobojski ljetni institut, kada je uspostavljena saradnja s Tuzlanskim ljetnim institutom.

  • 0101