A+ A A-

Muftija Hasanović u posjeti Sandžaku

Predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija zagrebački dr. Aziz-ef. Hasanović, 27. juna 2013. godine, boravio je  u posjeti Mešihatu IZ u Srbiji. Tom prilikom u društvu podpredsjednika Mešihata u Srbiji Rešada-ef. Plojovića obišao je ustanove Islamske zajednice u Srbiji: Medresu "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru, Mektebske ustanove "Rewda" i "Wildan", Školu Kur'ana Časnog i Fakultet za islamske studije, kao i objekte Islamske zajednice u izgradnji.

mu-has-pos-san-06-2013-1

Muftija Hasanović se potom sastao sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, a nakon sastanka obratili su se medijima.

Muftija Muamer ef. Zukorlić:

„Posebna mi je zadovoljstvo i velika čast što sam danas sa svojim saradnicima imao priliku ugostiti mog velikog prijatelja i prijatelja Islamske Zajednice u Sandžaku i Srbiji, pripadnika Islamske zajednice ovoga prostora, ustanova IZ također, predsjednika Mešihata u Hrvatskoj, zagrebačkog muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića, veoma poznato lice muslimanima ovoga prostora, koji nikada nije ispustio priliku da prilikom važnih prigoda i svakom drugom prilikom bude među nama. Ali je posebna čast i zadovoljstvo što je on danas ovdje u svojstvu prvog čovjeka IZ u Hrvatskoj, zajednice koja je i za prethodnog muftije Omerbašića također imala posebno dobre odnose sa našom Islamskom zajednicom, i evo danas smo ovaj susret iskoristili za unapređenje naših odnosa i postavljanja temelja novoj još svjetlijoj i intenzivnijoj stranici saradnje. Saradnja između IZ sa sjedištem u Novom Pazaru i IZ u Zagrebu je od posebne važnosti za cjelokupnu IZ sa sjedištem u Sarajevu, iz razloga što se na relaciji ova dva centra na neki način i definira odnos prema centu, odnosno središtu IZ u Sarajevu. Mogu izraziti svoje zadovoljstvo da imamo skoro identične stavove po svim važnim pitanjima za razvoj IZ, i među Bošnjacima, ali i cjelokupne IZ i njene budućnosti na Balkanu, gdje je neophodno nastaviti povezivanje i sa IZ albanskog i drugih naroda, ali takođe ulaskom Hrvatske u Evropsku Uniju pozicija Zagreba u svakom pogledu ali i pogledu IZ također dobija na značaju, gdje će IZ u Hrvatskoj na čelu sa svojim muftijom imati posebnu ulogu i uticaj na uređenje brojnih otvorenih islamskih pitanja na nivou Evropske Unije, a što će takođe imati veliki značaj za sve nas ovdje na Balkanu.

 - Želim da se zahvalim muftiji Zagrebačkom na ovoj posjeti ali i na cjelokupnom djelovanju veoma pozitivnom, baziranom na razumijevanju našeg stanja ovdje u Sandžaku u Srbiji općenito, kao i problemima sa kojima se suočavamo proteklih pet godina, mogu jasno kazati da on i prije nego li je postao muftija a posebno sada, ne ispušta niti jednu priliku širom svijeta da istakne naše probleme i da jasno i nedvosmisleno stane na stranu onoga što činimo. Svakako da pored zahvalnosti ono što je još vrjednije je naša dova njemu da nakon što je postao muftija imali smo priliku biti na inauguraciji muftije u Zagrebu nedavno, mu uputimo dovu da ovaj časni emanet kao što je i do sada nosio sa pozicija glavnoga imama, pomoćnika muftije i drugih pozicija koje je obavljao u IZ i u vjerskom i u obrazovnom smislu, da ovaj emanet nosi uspješno, časno, to je od velike važnosti. Da naglasim i tu emocionalnu dimenziju obzirom da  muftija Hasanović dolazi iz Srebrenice, što ima još posebno tu simboliku koja je postala izražena kod Bošnjaka nakon srebreničkog genocida, i postala inspiracija i borbe protiv genocida, ali isto tako i borbe za budućnost bez genocida, bez stradanja i bez nasilja. Tako da sve te implikacije i simbolike za nas imaju veliku važnost i mi očekujemo da će i naša saradnja ali i cjelokupna uloga muftije Hasanovića IZ u Hrvatskoj, IZ i BIH, IZ na Balkanu i Evropi biti od velikog značaja.“

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović:

„Hvala ljepa muftija na lijepim riječima.

Ja koristim ovu prigodu da izrazim zahvalnost Allahu dž.š. koji mi je omogućio da zajedno sa svojim suradnicima danas posjetimo IZ u Srbiji i uvaženog muftiju u republici Srbiji, muftiju Muamera ef. Zukorlića, zajedno sa svim njegovim suradnicima i sa svim institucijama koje smo danas posjetili.

Želim naglasiti, preuzimajući dužnost muftije u republici Hrvatskoj, dao sam sebi nekako prioritetu obilasku. Prva destinacija bilo je Sarajevo kao matična zajednica, i posjeta vrhovnom poglavaru reisu-l-ulemi, i druga stanica jeste Novi Pazar, posjeta glavnom Muftiji, smatrajući da je to nekakva putanja, jedan okvir u kome bi trebalo da se usmjerava dalji rad, dalje aktivnosti u budućnosti IZ u Hrvatskoj. Moram istaći onim što sam danas mogao vidjeti i čuti od direktora ustanova koje smo posjetili, iskazati jedan ponos i zadovoljstvo da IZ u Srbiji ima jednu zatvorenu odgojno-obrazovnu dimenziju od jaslica do doktorata. To nemaju druge vjerske zajednice, posebno muslimanske zajednice na ovim prostorima, i po tome je IZ u Sandžaku prepoznatljiva i po tome je IZ jedinstvena, i po tome ona i smeta, ako mogu biti malo i otvoreniji.

S toga naš današnji posjet ima dvije dimenzije. Jedna je nastupna dimenzija u kojoj želimo kazati da su naši do sadašnji odnosi bili dobri, ima prostora da budu još bolji. Mi smo sada u jednom novom ambijentu jer prvi put dolazim u svojstvu muftije i predsjednika mešihata IZ u Hrvatskoj.

Druga dimenzija jeste, da podupremo nastojanja i sve ono što čini IZ na ovim prostorima unatoč svim problemima. Razvija ogromne projekte i ogromne programe koji zaista oslikavaju jednu vizionarsku dimenziju razvoja IZ i Bošnjaka općenito.

S toga, želim ponoviti i ovom prigodom ono što sam rekao, kada bi sve muftije radile i uradile onoliko koliko je uradio uvaženi muftija Muamer ef. Zukorlić, zaista IZ bila bi paradigma organiziranog, odgojno-obrazovnog, vjerskog, kulturnog pa i nacionalnog bića. S toga, koristim ovu prigodu da zahvalim muftiji i njegovim suradnicima na ovim lijepim trenucima koji su provedeni u jednom bogatom druženju, i da zamolim Allaha dž.š. da podari nam svima snage da ustrajavamo u dobrim i plemenitim poslovima i nijetima kao što smo danas mogli vidjeti kroz sve ove institucije koje smo prošli. Svevišnji Allah dž.š je na strani onih koji su ustrajni i uporni na Njegovom putu, ova zajednica je potvrda ustrajnosti na Allahovom putu i mi smo tu da pomognemo ako šta možemo pomoći, ali smo isto tako danas dosta toga naučili u Sandžaku. Naučili smo kako se organiziraju djeca. I mi imamo vrtić ali je on drugačija koncepcija, i mi imamo srednju školu i to je jedna druga koncepcija. Mi smo danas dosta toga naučili i vidjeli i sa ponosom ćemo to danas isticati, kao prednosti IZ. Želim ovom prigodom uputiti poziv za jačanje naše suradnje na vjerskom, kulturnom, na znanstvenom polju, jer imamo dosta prostora i ja se nadam ako Bog da, da ćemo u tome uspjeti. Zajedničkim snagama možemo sigurno iskoristiti i ovu statusnu poziciju IZ u Hrvatskoj ulaskom u EU.

Ja sam sretan i ponosan da mogu kazati da sam često ambasador Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, gdje sam stekao svoju doktorsku disertaciju, i u mojoj biografiji posebno je istaknuta ta dimenzija i ona je obišla cijeli svijet, ja s ponosom to ističem. To je moj doprinos jačanju ove cijele naše zajednice na ovome prostoru.

Zahvaljujem muftiji na odvojenom vremenu i lijepom druženju koje smo imali tijekom današnjega dana i sinoćnje noći, i njegovih suradnika koji su se stavili na raspolaganju da bi nama danas bilo lijepo i ugodno. Nama je uvijek lijepo i ugodno ovdje u Sandžaku. Kad god nam ponestane inspiracije mi dođemo  u Sandžak. Hvala vam i da vam Allah pomogne svima, kazao je na kraju muftija dr. Aziz Hasanović.

N.R.

  • 0101

(www.islamskazajednica.org)