A+ A A-

Ajvatovica 2013: XIII Internacionalna smotra folklora i promocija knjige

XIII Internacionalna smotra folklora u Bugojnu

U programu Dana Ajvatovice 2013 održana, u srijedu 26. juna, je XIII Smotra folklora Ajvatovica 2013, na početku manifestacije upriličen je defile kroz grad. Manifestaciju su uljepšali članovi folklorne sekcije NVO Sunce Bugojno. Učesnicima se obratio organizator Enes Šehić.

Prisutnima se obratio i načelnik Hasan Ajkunić koji je rekao: "Zahvaljujem se Organizacionom odboru Ajvatovice 2013, na čelu sa našim muftijom, što se ovako lijepo okupimo na skupu. Dragi prijatelji želim da se prepustimo igri, fokloru iz čitave BiH, te proglašavam smotru Ajvatovica 2013 otvorenom."

ajv-2013-akt-27-06-2013-2

Smotra je otvorena spletom igara GFA Bugojno, grupe Esada Bektaša. Bugojanskoj publici predstavili su se folkloristi iz Donjeg Vakufa, KUD "Nakib Abdagić Kiban", folkloristi iz Tuzle, KUD "Šički Brod", Drugi ansambl GFA Bugojno, KUD Turbe iz Turbeta, KUD "Karaula" iz Karaule, BZK Preporod iz Jajca, koordinator muzičke sekcije Kemal Zejnilagić i folklorne Azra Mandžo, KUD "Blagaj" iz Blagaja, KUD "Vogošća" iz vogošće. Na kraju domaćoj publici predstavio se Prvi ansambl GFA Bugojno koreografa Enesa Šehića.

Ovom prilikom Muftijstvo travničko se zahvaljuje firmi Vispak i njenom rukovodstvu, koje iz godine u godinu podržava aktivnosti koje se dešavaju u Danima Ajvatovice.

Promocija knjige "Džamije Travnika"

U Travniku je 26. juna 2013. godine promovisana knjiga "Džamije Travnika", autora Envera Sujoldžića. pored samog autora promotori tom prilikom su bili mr. Hamid Indžić, te gosp. Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik. Ova knjiga je inače drugo dopunjeno izdanje.

ajv-2013-akt-27-06-2013-3

(www.muftiluk-tr.ba)