A+ A A-

Muftija Zukorlić na međunarodnoj naučnoj konferenciji NATO pakta

Na ostrvu Koločep nedaleko od Dubrovnika održava se petodnevna međunarodna konferencija na temu „Sigurnost u okrilju NATO alijanse“.

mu-zuk-nato-sk-06-2013-1

Prvog dana konferencije, u svojstvu predsjednika Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić govorio je na temu „Globalno građanstvo i zajednička sigurnost“. U svom izlaganju Muftija je istakao da je svijet zajednička kuća te da je neophodno u izgradnji mira i sigurnosti da učestvujemo svi. Tom prilikom Muftija je najavio skoro predstavljanje Deklaracije Svjetskog bošnjačkog kongresa o globalnom građanstvu i zajedničkoj sigurnosti, kojom će se predstaviti duhovno-nacionalni stav bošnjačkog naroda prema nasilju, naglašavajući da je islamska i bošnjačka tradicija izričito protiv nasilja nad nedužnim ljudima.

Tokom izlaganja Muftija je ukazao na važnost dijaloga, čiji preduslov je međusobno poznavanje, čime bi se prevazišli negativni stereotipi koji ometaju dijalog. Govoreći o tome Muftija je istakao da je nužno omogućiti autentično predstavljanje islama i muslimana, što do sada, nažalost, nije bila praksa jer se islam uglavnom predstavljao preko poltrona i nasilnih ekstremista. Nakon izlaganja Muftije uslijedila su brojna pitanja prisutnih.

Međunarodnom skupu prisustvuje i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić. Većinu učesnika naučnog skupa čine predstavnici univerziteta sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Italije, Ukrajine i Rumunije.

Skupu su prisustvovali i predstavnici ministarstava odbrane Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Domaćin skupa je Atlantsko vijeće Hrvatske.

(www.islamskazajednica.org)