A+ A A-

Mostar: Četiri generacije "Kampa za mujezine"

Medžlis IZ Mostar i ove godine priredio je "Kamp za mujezine", odgojno-edukativnu radionicu, koja se u 2013. godini održala po četvrti put. Ovogodišnji "Kamp za mujezine" održan je u  Studentskom hotelu Mostar, a trajao je devet dana, u periodu 15-23. juni 2013. godine. Svečano otvaranje "Kampa za mujezine" desilo se 15. juna 2013. godine u jutarnjim satima, kada je Medžlis IZ Mostar u svoj novosagrađeni objekat primio ovogodišnje polaznike Kampa i uveo ih u jednu prelijepu aktivnost, koja će im prirasti srcima. Karakteristika ovogodišnjeg Kampa je u tome što su polaznici bili podijeljeni u dvije grupe i sa njima su radili nastavnici, a ulogu nastavnika imali su imami Adis ef. Gosto i Ammar ef. Čopelj. Kampom za mujezine, kao i prethodne tri godine, rukovodio je Amir ef. Delić, koji je o radu i aktivnostima četvrte generacije Kampa za mujezine kazao sljedeće:

"Ove godine unaprijedili smo Kamp mnogim aktivnostima, koje do sada nisu bile. Kamp je projekat Medžlisa IZ Mostar, koji pokazuje jednu ozbiljnost i organizovanost svih muallima, koji su učesnici u ovom projektu. Ovogodišnji "Kamp za mujezine" je sigurno najorganizovaniji i ove godine brojimo 30 učesnika, a oni su iz 20 mekteba. "Kamp za mujezine" svake godine doseže neki novi nivo, tako da je i ova večerašnja svečanost povodom završetka Kampa, priređena po prvi put u jednom novom zdanju, Studentskom hotelu Mostar, jedna svježina u ovome svemu, nešto novo, nešto više. Ove godine djeca su prošla kroz mnogo aktivnosti i po prvi put Kamp smo održali u novom Medžlisovom objektu - Studentskom hotelu Mostar. Djeca su obišla dosta mostarskih džamija, posebnu podršku pružili smo i posjetili naš džemat na zapadnoj strani Mostara - Balinovac, odnosno, Baba-Beširovu džamiju. Jedno veliko hvala roditeljima, koji su svoju djecu dali nama na povjerenje 9 dana. Djeca su osjetila uživanje u ovom Kampu, i pri samom kraju, pitali su za produžetak Kampa. Učesnici Kampa su u petak, 22. juna 2013. godine, zauzeli i ulogu mujezina na džuma-namazu u mostarskim džamijama i oni su to uspješno odradili na terenu, pristižu pohvale od naših džematlija. Ovo je jedan život koji se živi, koji je zauzeo jednu važnu ulogu u našem medžlisu, i sigurno je da će ovaj Kamp biti održavan još mnogo godina, ako Bog da."

kamp-mujezini-most-06-2013-1

Polaznici "Kampa za mujezine" tokom devet dana mogli su uživati u raznim odgojnim, edukativnim, sportskim i mnogim drugim aktivnostima. Njihovi muallimi organizovali su im razne radionice, a mogli su slušati i korisna predavanja imama Medžlisa IZ Mostar. Pored pomenutih sadržaja, priređen je i program, odnosno, druženje sa prof. Izet ef. Čamdžićem. Program je održan u Jahja Esfelov-Nametkovom mesdžidu, a prisustvovali su mu polaznici „Kampa za mujezine“ iz prve tri generacije, zajedno sa ovogodišnjom – četvrtom, uz svoje roditelje, te džematlije džemata Donja Mahala. Bilo je to svojevrsno druženje mladosti mektebske, koja se u proteklim godinama odgajala i obrazovala u jedinstvenom projektu Medžlisa IZ Mostar.

Nakon devet dana, koji su obilježeni prijateljstvima, druženjem, učenjem mujezinjenja za dnevne, džuma i teravih-namaz, polaznici četvrte generacije "Kampa za mujezine" priredili su, zajedno sa svojim muallimima, i svečanost povodom završetka ovogodišnjeg Kampa. Svečanost je priređena u nedjelju, 23. juna 2013. godine, u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar, a prisustvovao joj je veliki broj prijatelja mekteba, roditelji i rodbina polaznika, te džematlije sa područja Mostara. Prisutni su istinski uživali u svakom trenutku svečanosti, koja je bila i podsjećanje i obilježavanje mubarek noći - Lejletu-l-berat, a u kojoj je istaknut značaj i uloga mujezina u tradiciji islama i Bošnjaka. U programu je učestvovao, pored polaznika četvrte generacije "Kampa za mujezine" i Mektebski hor Medžlisa IZ Mostar, a prisutnima su se obratili Harun Macić, profesor u Karađoz-begovoj medresi i prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar. Ispred roditelja polaznika Kampa, vidno oduševljena, govorila je Jasminka Šunje. Svečanu prozivku polaznika Kampa i dodjelu certifikata za uspješno savlađivanje gradiva u "Kampu za mujezine" izvršio je Amir ef. Delić, a certifikate dodijelio prof. Salem ef. Dedović. Vidno ozareni svim onim što su doživjeli u "Kampu za mujezine", pojedini polaznici su svoje impresije iskazali sljedećim riječima:

Salem Delalić, mekteb Donja Mahala: "Ja sam bio dio Kampa za mujezine četvrte generacije. Naučio sam u Kampu mujeziniti. Upoznao sam mnogo prijatelja, a ovdje sam došao na preporuku muallima. Ovdje mi je bilo jako dobro, svidjeli su mi se novi prijatelji."

Selver Avdić, mekteb Ričina: "U Kampu mi je fino bilo, i žao mi je što danas završavamo boravak ovdje. Ko god želi da ide u Kamp, a muallimi su mu preporučili, neka prihvati, jer ovdje ima jako mnogo finih stvari i aktivnosti. Imali smo sportske aktivnosti, tokom kojih smo igrali stonog tenisa, dolazio nam je i jedan Harun i pokazao judo, igrali smo fudbala, jahali smo konje, plivali smo ... Naučio sam mujeziniti. Mujezinio sam već dosta puta, kao i džuma-namaz. Svidjelo mi se u Kampu, i, ako Bog da, ako bude još jedna prilika za Kamp za mujezine ili nešto slično, ja bih ponovo došao."

Meadin Mrndžić

  • 0101