Promo banner

A+ A A-

Ljetna škola „Pravo, religija i manjine“ na FIN-u

Institut za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück organizira u periodu od 05. do 10. jula 2013 ljetnu školu na temu „Pravo, religija i manjine“. Suorganizatori su Fakultet islamskih nauka Univerziteta Sarajevo, u čijim prostorijama će se škola i održati, te Visoka škola za židovske studije Heidelberga.

ljet-skol-isl-fin-07-2013-1

Ovu ljetnu školu će pohađati studenti Instituta za islamsku teologiju Osnabrück, a otvorena je i za studentice i studente Visoke škole za židovske studije Heidelberg, Fakulteta islamskih nauka Sarajevo, te islamskih pedagoških fakulteta u Bosni i Hercegovini. Sa Instituta za islamsku teologiju univerziteta Osnabrück ovim povodom u Bosnu i Hercegovinu dolazi 30 studentica i studenata, koji će u toku svoga boravka biti smješteni u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Mnogi od njih će i nakon oficijelnog završetka ljetne škole u privatnom aranžmanu ostati i dulje u Bosni i Hercegovini povodom nastupajućeg mjeseca ramazana.

Predavanja će se održavati na njemačkom i engleskom jeziku, a držat će ih docenti ove tri akademske ustanove.

Osim oficijelnog programa tematski vezanog za ljetnu školu, u popratnim aktivnostima će biti upriličeni prijem u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i susret sa Reisu-l-ulemom mr. Husein-ef. Kavazovićem, te u Židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Osim toga, svoj boravak u Bosni i Hercegovini, studenti i referenti će iskoristiti i za upoznavanje sa poviješću i kulturom Bosne i Hercegovine, posebno Islama i muslimana u Bosni i Hercegovini. Osim posjeta znamenitostima iz bliže i dalje povijesti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, planirane su posjete Mostaru, Blagaju, Dubrovniku. Poseban momenat u popratnom programu je i posjeta Memorijalnom centru Potočari i Srebrenici, mjestu na kojem je nad Bošnjacima izvršen genocid.

Ova ljetna škola je rezultat Sporazuma o suradnji koji je još 2011.g. potpisan između Instituta za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück i Fakulteta islamskih nauka. Pored dosadašnjih pojedinačnih kontakata na nivou docenata obje univerzitetske ustanove, Sporazum predviđa i zajedničke aktivnosti poput ove ljetne škole, zajedničkih simpozija i konferencija, razmjenu studenata i znanstveno-nastavnog osoblja, zajedničke publikacije i sl.

Član znanstveno-nastavnog osoblja Instituta za Islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück je i jedan Bošnjak. Riječ je o mr. hfz. Esnaf Begiću, koji na ovom Institutu radi doktorsku disertaciju i ima poziciju asistenta na predmetima fikh i usulu-l-fikh. On je, inače, u velikoj mjeri učestvovao o sadržajnoj i tehničkoj organizaciji ove ljetne škole.

Opširnije informacije o pojedinačnim temama i predavačima se nalaze u reklamnom flyeru u prilogu koje možete pogledati ovdje.