Promo banner

A+ A A-

Postavljen kamen temeljac za zgradu Islamskog fakulteta u Zenici

Realizacija ideje o izgradni Islamskog pedagoškog fakulteta, koja postoji 20 godina, počela je danas polaganjem kamena temeljca na lokaciji Radakovo u blizini Bijele džamije.

tem-fak-zen4

Današnjem polaganju kamena temeljca prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husejin ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te brojni drugi predstavnici diplomatskog kora i predstavnici kantonalne i općinske vlasti.

Dekan IPF Zenica Zuhdija Adilović u svom izlaganju kazao je kako se ideja stara 20 godina danas ostvaruje.

tem-fak-zen3

"Ovo je institucija znanja i morala, odgoja i obrazovanja. Ove godine obilježavamo 20 godina postojanja, 20 godina učenja, čitanja i izučavanja u ime Gospodara koji stvara. Islamski pedagoški fakultet u Zenici nije mogao dobiti bolji poklon od današnjeg postavljanja kamena temeljca za novu zgradu, koja će udovoljiti našim potrebama i doprinijeti kvalitetu rada", kazao je Adilović u svome izlaganju.
Bakir Izetbegović je u svome izlaganju istakao važnost identiteta i izgradnje ličnosti kroz odgoj i obrazovanje u duhu islamske tradicije.

"Posebno mi je drago što dijelimo radost zbog početka radova na još jednoj kući znanja u našoj zemlji, jer učiti, obrazovati i odgajati djecu i nove naraštaje je naša muslimanska obaveza. Obrazovanje i odgoj su najbitniji progresi napretka svakog društva. Protiv opasnih pojava moramo se odlučno boriti, kroz svjetlo vjere i odgoja, znanja i obrazovanja, moramo tražiti i pronaći put iz mraka laži, neznanja, nemorala, oholosti i drugog. Svoj identitet, svoju krvlju plaćenu slobodu i vjeru ćemo njegovati i čuvati, u tome moramo biti složni i jedinstveni", kazao je Izetbegović.

tem-fak-zen

O važnosti realizacije ovog projekta okupljenom skupu govorio je i Husejin ef. Kavazović, koji je kazao da je današnji kamen temeljac, temelj znanja muslimana.

"Danas je važan trenutak za muslimane i Islamsku zajednicu u BiH. Danas polažemo temelje znanju koje će ukazivati na naše prisustvo, postojanje i trajanje u vremenu, kako bi generacije koje dolaze mogle u svome pamćenju ponijeti i ovu generaciju muslimana, koja se trudila da održi amanet naših očeva i predaka generaciji koja dolazi. Uz krv šehida i mastilo učenjaka možemo jačati i unaprijediti život našeg naroda, a ovim činom to i potvrđujemo. Pozivam sve muslimane da daju svoj doprinos ovom projektu te čestitam profesorima i zaposlenicima IPF Zenica i dekanu Adiloviću na odlučnosti da pokrenu ovaj veliki projekt", izjavio je Kavazović.

tem-fak-zen2

Nakon dove koju je proučio član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka Safvet Halilović, uslijedilo je polaganje kamena temeljca, koji su položili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husejin ef. Kavazović, muftija zenički Ejub ef. Dautović i dekan IPF Zenica Zuhdija Adilović.

Nakon završetka svečane ceremonije polaganja kamena temeljca uslijedilo je druženje sa zvanicama u Hotelu Zenica.

(klix.ba)