A+ A A-

U Tuzli završen TELTS 2013

TELTS 2013 (TUZLA ENGLISH LANGUAGE TEACHING SEMINAR 2013) je šestodnevni edukativni seminar za ukupno 60 profesora engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Domaćin seminara i ove godine je Behram-begova medresa u Tuzli, a organizatori seminara su: Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo tuzlansko i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a partneri su Pedagoški zavod TK i Behram-begova medresa. Koordinatori seminara u ime Muftijstva tuzlanskog su profesori engleskog jezika u Behram-begovoj medresi Amila Hasanspahić i Asmir Dorić. 

Ovaj seminar se održava već četvrti put, a do sada je preko 160 profesora engleskog jezika prošlo intenzivnu obuku u ranijim programima. Bitna dimenzija ovog seminara je da na njemu učestvuju profesori i nastavnici engleskog jezika iz cijele Bosne i Hercegovine (FBiH, RS i Distrikta Brčko). Predavači su profesori iz Sjedinjenih Američkih Država.

telts2013

Gosti na ceremoniji otvaranja Seminara bili su: Thomas Messa, direktor OPA-e (Kancelarije za kulturu, obrazovanje i odnose s javnošću pri Američkoj ambasadi u Sarajevu), Denise Lowery (Direktorica regionalnog ureda vlade SAD-a za programe učenja engleskog jezika sa sjedištem u Budimpešti), Emily Armitage (zamjenica atašea za kulturu pri Američkoj Ambasadi u Sarajevu), muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović, TK Huso Hadžić (savjetnik za engleski jezik pri Pedagoškom zavodu). Ceremoniji otvaranja Seminara prisustvovali su i predstavnici ELTA-e Srbija (Asocijacije nastavnika engleskog jezika u Srbiji).

telts2013-2

Muftija Tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović se u svom izlaganju zahvalio prisutnim gostima, te izrazio zadovoljstvo što je Muftijstvo tuzlansko uz Američku ambasadu i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta organizator ovog seminara. U svom izlaganju ukazao je na važnost ovog seminara za bh. društvo i obrazovanje, te da je njegova posebnost izražena u činjenici da su na njemu prisutni profesori i nastavnici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. U neposrednom razgovoru sa gospodinom Tomassom Messa muftija mr. Vahid ef.Fazlović je ukazao na važnost ovog i sličnih projekata koje poduzima Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, te na njihov značaj u procesu prevazilaženja postojećih distanci u bh. društvu. Tomas Messa je istakao da je jedan od faktora uspjeha i napretka čovječanstva učenje jednih naroda od drugih, te da poseban naglasak u obrazovanju treba staviti na korisna znanja. Prema njegovim riječima Evropa je u prošlosti pokazala veliku otvorenost prema islamskoj kulturi i civilizaciji, prihvativši znanja koja su bila osnov njenog kulturnog i civilizacijskog napretka. Na kraju razgovora Tomas Messa zahvalio se muftiji Fazloviću na otvorenosti koju je do sada pokazalo Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa u Tuzli, te istakao važnost zajedničkih projekata učenika koji pripadaju različitim nacionalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. 

telts2013-3

Huso Hadžić, savjetnik za engleski jezik pri Pedagoškom zavodu TK naglasio je da je jedan od ciljeva u perspektivi poprimi internacionalni karakter, da profesori na ovom seminaru budu iz zemalja u regionu, pa i iz zemalja Evrope.