Promo banner

A+ A A-

Svečanost dodjele Murasele muftiji tuzlanskom

vahid fazlovicSvečana dodjela Murasele muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću održat će se u Džamiji Princa Abdulaha u Tuzli, u petak 21. juna 2013. godine. Svečanost će početi u 12,00 sati.

Dokument o imenovanju na dužnost muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazloviću će dodijeliti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Tokom održavanja ove svečanosti, reisu-l-ulema će se obratiti vjernicima, dok će muftija Fazlović održati hutbu na džumi-namazu.

Programom je predviđeno kratko upoznavanje vjernika s pojmovima «muftija» i «murasela», navođenje historijata institucije muftije u Tuzli i drugi prigodni sadržaji.

Ovom svečanom činu će prisustvovati članovi Sabora Islamske zajednice u BiH s područja Muftijstva tuzlanskog, svi glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice s područja Muftijstva tuzlanskog, profesori Behram-begove medrese iz Tuzle, direktori ostalih ustanova Islamske zajednice na ovom području, zvaničnici Tuzlanskog kantona i drugih sredina u kojima djeluje Muftijstvo tuzlansko, ličnosti iz javnog života Tuzlanskog kantona, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Tuzli, vakifi i prijatelji Islamske zajednice u BiH, te brojni vjernici iz Tuzle i drugih sredina.

Ovim povodom će biti upriličen i prijem za zvaničnike u Kristalnoj sali Hotela Tuzla, s početkom u 14,30 sati.

Murasela je dekret, pismeno ovlaštenje koje reisu-l-ulema daje muftijama, muderisima i hatibima za obavljanje muftijskih, muderiskih, imamskih i hatibskih dužnosti.

Od 8. januara 2013. godine, na prijedlog reisu-l-uleme, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je Vahid-ef. Fazlovića imenovao za muftiju tuzlanskog, navodi se u informaciji Muftijstva tuzlanskog.