A+ A A-

Otvorenje džamije u Ennsu - Austrija

enns-dzam-iU džematu Pravi putu Ennsu, gradu u Gornjoj Austriji, u kojem živi oko 350 bošnjačkih porodica, 7. i 8. juna 2013. godine svečano je otvorena prva bošnjačka džamija koja je sagrađena od temelja.

Inicijativu o osnivanju ovoga džemata pokrenuo je Midhat-ef. Kupinić, koji je još 1991. godine okupljao džematlije i pomogao im da konačno 1993. godine registruju džemat, kome dadoše imePravi put. Kroz dvadeset godina svoga postojanja, džemat se razvijao i u konačnici, svoje postojanje okrunisao izgradnjom džamije.

Ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj gostiju iz cijele Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke. Svojim prisustvom važnost ovoga događaja potvrdili su i visoki gosti iz vjerskoga i političkog života: predsjednik Islamske zajednice u Austriji, dr. Fuat Sanaç, izaslanik Reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, mr. Mirsad-ef. Kalajdžić, muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić, predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji predvođeni predsjednikom prof. Esad-ef. Memićem, Imami IZBA, Imami Banjalučkog muftiluka, predsjednici i predstavnici džemata IZBA, predstavnici Rimokatoličke, Evangeličke i Srpske pravoslavne crkve, član europskog parlamenta prof. dr. Josef Weidenholzer, član austriskog parlamenta i izaslanik guvernera ÖO g. Gotfried Kneifel, gradonačelnik grada Ennsa Franz Stefan Karlinger, direktori škola i mnogobrojni uglednici i dragi gosti iz Ennsa.

Moderator svečanosti, prof. Hasudin Atanović - sekretar IZBA, vodio je program kako i dolikuje ovako svečanom danu koji će ostati zlatnim slovima upisan i nezaboravan za džemat Enns i sve Bošnjake u Austriji.

Svečanost je otvorio Kur'anom hafiz Aziz Alili, hor Arabeske su učile ilahije a hafiz Senad Podojak zatvorio Kur'anom te muftija Edhem Camdžić proučio dovu. Zasluge da prvi otvore džamiju pripale su Selimu Haliloviću i Seadu Karahasanoviću. Sve visoke zvanice održale u kratke govore i uputile čestitke.

Svečanosti je prisustvovalo nekoliko hiljada gostiju i nekoliko država.

Na kraju, sve čestitke imamu Midhat ef. Kupinić, predsjedniku odbora Vejsilu Golubić, odboru, džematu, vakifima, aktivistima, ženama, omladini, djeci, na zaista predivnoj organizaciji svečanosti gdje je sve proteklo na najvišem nivou koordinarono od strane sekretara džemata Hikmeta Salihovića.

  • enns-dzamenns-dzam