A+ A A-

Proučena sura Ja-sin u Logu pod Mangartom poginulim borcima u Prvom svjetskom ratu

ja-sin-logIslamska zajednica u Republici Sloveniji u svom godišnjem kaledaru aktivnosti odredila je datum posjete vojnom mezarju u Logu pod Mangartom gdje su ukopana 102 Bošnjaka. Tako je bilo i u nedjelju, 9. juna 2013. godine. Ovo je već osmo okupljanje muslimana u Logu pod Mangartom.

Svečanosti je prisustvovao muftija dr. Nedžad Grabus koji je iniciator ideje okupljanja na ovom važnom mjestu za muslimane u Slovenije gdje se prisjećamo poginulih muslimana na Soškom frontu u vrijeme Prvog svjetskog rata. Pored predstavnika IZ u Sloveniji ovom događaju odazvali su se g. Siniša Germovšek, gradonačelnik grada Bovec, načelnik javne uprave Tolmina g. Zdravko Likar, gradonačelnik Cazina mr. Nermin Orešević, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a g. Mirsad Topčagić, imami IZ u Republici Sloveniji, predsjednici odbora, te brojni članovi Islamske zajednice.

U uvodnom dijelu prvi se obratio muftija dr. Nedžad Grabus, koji je kazao nekoliko riječi o Prvom svjetskom ratu i ulozi Bosne i Hercegovine, odnosno Bošnjaka u tom ratu. Ovom prilikom prisjećamo se svih poginulih u ratu, a posebno muslimana, i na taj način izražavamo im svoje poštovanje. Sa ovim činom pokazujemo svoju predanost i ukazujemo na vrijednosti za koje smo se zajedno borili sa svim narodima Europe. Za nas je značajno, da  njegujemo svoju historiju. Ovom prilikom, posebno bih se zahvalio g. Likaru, koji je imao razumjevanja prema nama i našim potrebama ovdje u Logu pod Mangartom prilikom promjene nišana i postavljanja spomenika poginulim Bošnjacima. Mnogo je i drugih ratnih mezarja u kojima su ukopani Bošnjaci, ali su nam konkretni podaci još uvijek nepoznati. Želim vas obavijestiti, to sam kazao i predsjedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahoru, da razmišljamo o ideji, da sagradimo repliku džamije koja je nakad bila sagrađena ovdje u Logu pod Mangartom. Slijedeće godine je sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Zemljište na kojem je bila sagrađena džamija u privatnom je vlastništvu, zato razmišljamo, da repliku džamije sagradimo negdje na području Općine Cazin. Gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević dao je svoju podršku i pomoć u realizaciji ovog projekta. Trenutno razmišljamo o toj ideji. Ta džamija je spomenik za period, koji je iza nas, između ostalog, kazao je muftija dr. Nedžad Grabus. 

Gradonačelnik Općine Bovec g. Siniša Germovšek kazao je da već prošla godina dana od postaviljanja spomenika poginulim borcima Bošnjacima u Logu pod Mangartom, jer je u junu 2012. godine, postavljen spomenik u Logu pod Mangartom poginulim Bošnjacima u Prvom svjetskom ratu, a spomenik su oktrili bivši predsjdnik Republike Slovenije dr. Danilo Turk i predsjedavajući predsjedništvu BiH g. Bakir Izetbegović. G. Germivšek podsjetio je prisutne na sto godišnjicu Prvog svjetskog rata, i poteškoće kroz koje je prolazio tadanji vojnik. Podsjetio je i na rat u Bosni i Hercegovini koji se nije smio dogoditi.

Načelnik javne uprave Tolmina g. Zdravko Likar izrazio je svoje zadovoljstvo, što se nalazi među Bošnjacima koji bogate slovenski narod. Po njegovom mišljenju svi vojnici koji su dali svoje živote dio su slovenske zemlje. Smrt ih je zatekla negdje visoko u planinama, potrebno je razmisliti, zašto je bilo potrebno da strada toliko mladih života, zašto, a mir je najveća vrijednost. Nažalost, i danas određene grupacije podstiču na nasilje, ali ovo naše okupljanje ukazuje na to da u našim srcima postoji dobro i svi moramo govoriti da nikad više ne smije biti rata, kazao je g. Likar.

Gardonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević u svom govoru izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje na svečanosti u Logu pod Mangartom. Svojom prisutnošću želimo pokazati, da cijenimo ono što radite i zbog čega se trudite. Zahvalan sam vam na trudu i očuvanju sjećanja na te ljude koji su dali svoje živote. Mi smo odgovorni za svoju historiju. Veoma je značajno znati šta se je tu dešavalo, jer nam je to pouka i možemo nešto naučiti iz toga. Naša sudbina je isprepletena, znam, da živi mnogo Bošnjaka u Sloveniji, koji dobro sudjeluju sa domaćim stanovništvom i da im je zajednički cilj da žive u miru. Mnogo nam se pruža prilika zajedničkog sudjelovanja, nadam se da ćemo znati to iskoristiti, zaključio je mr. Ogrešević.

Ministar za boračka pitanja u Vlade USK kantona g. Mirsad Topčagić u svom je obraćanju podsjetio na historijske činjenice, koje karekterišu bosansku vojsku kao što su hrabrost i odvažnost.  Spomenuo je funkcioniranje bosanske vojske u različitim državno-pravnim uređenjima kroz historiju. Ispostavio je važnost obilježavanja značajnih historijskih datuma, koji su voema važni za bošnjački narod. Svakako je sjećanje na borce iz Prvog svjetskog rata u Logu pod Mangartom važan dio našeg sjećanja kazao je ministar Topčagić.

Prisutni imami proučili su suru Jasin i dovu, a svečanost je okončana klanjanjem podne namaza na otvorenom kojeg je predvodio muftija dr. Nedžad Grabus.

Ovom priliko se zahvaljujemo imamu Munziru ef. Čelenki i Odboru IZ Jesenice na pomoći pri realizaciji ove manifestacije u Logu pod Mangartom.

(http://www.islamska-zajednica.si)