A+ A A-

Održana 6. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

6-red-sjedU nedjelju 9. juna 2013./30. redžeba 1434. održana je 6. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Članovi Mešihata analizirali su događaje iz proteklog perioda. Među brojnim, posebno su se osvrnuli na svečanost otvorenja Islamskog centra u Rijeci. Ovaj povijesni događaj, kako za muslimane Rijeke, Hrvatske i cijelog svijeta, povijesni je događaj za grad Rijeku, ali i za Republiku Hrvatsku. Konstatirano je da je svečanost otvorenja protekla u najboljem redu, te je izraženo zadovoljstvo zbog velikog odziva, kako visokih uzvanika tako i muslimana iz Hrvatske i regije. Pohvaljeni su svi učesnici u organizaciji, a Mešihat Islamske zajednice dodijelio je zahvalnice posebno zaslužnim sudionicima organiziranja. Posebna pohvala upućena je Hrvatskoj radio televiziji koja je prenijela uživo cijelu svečanost, te je omogućila i drugim televizijama da preuzmu signal i emitiraju diljem svijeta. Zaključeno je da je prioritet osiguravanja besprijekornog rada Islamskog centra u Rijeci jer je to naša dužnost prije svega prema Allahu dž.š., potom prema vakifima i najvećem dontoru emiru Države Katar Nj. V. Hammad bin Khalifa Al-Thaniju. S tim u vezi, Mešihat će učiniti sve i pružiti svu potporu kada je rad Islamskog centra u Rijeci u pitanju. Od otvorenja Islamskog centra u Rijeci isti je u prva dva tjedna posjetilo preko 2000 turista i posjetitelja što daje još jednu dimenziju ovom objektu koji se nametnuo i kao popularna i poželjna turistička destinacija.
Održano je i 9. državno mektebsko natjecanje. Članovi Mešihata su pohvalili organizaciju istog, a rezultati postignuti na ovom natjecanju pokazali su rad i trud imama i muallima na terenu. Nakon održanog pisanog testa, za učesnike/ce natjecanja organiziran je prigodan program kroz koji su se mogli družiti i bolje upoznati. Predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović je potom upoznao prisutne o smanjenju sredstava koja Vlada Republike Hrvatske isplaćuje sukladno Ugovoru o specifičnim odnosima. Naime, ove godine ista su umanjena za 13.2% zbog rebalansa budžeta uslijed ekonomske krize. Razmatrani su modeli i načini kako nadomjestiti sredstva koja su umanjena za ovu godinu. Potom je muftija upoznao članove Mešihata s predramazanskim aktivnostima. Na prijedlog Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa svim relevantnim parametrima, utvrđena je visina nisaba za ovu godinu od 3.074,00 eura ili 23.024,00 kuna. Zaključeno je i da uslijed financijske krize i teškog imovinskog stanja mnogih članova naše zajednice, visina sadekatu-l-fitra se neće mijenjati (30, 50 i 100 kuna) iako je evidentan porast cijena prehrambenih artikala, međutim i potrošnja na prehranu je smanjena te je ovaj zaključak u skladu sa svim propisima.
Istekom mandata Upravnog odbora Zaklade/Vakufa imenovani su novi članovi Upravnog odbora. Razmatrana su i tekuća pitanja s ciljem poboljšanja djelovanja naše zajednice.