A+ A A-

Održana šesta mektebska olimpijada Medžlisa Mostar

6-mek-oli-iMedžlis Islamske zajednice Mostar ovog je vikenda realizirao svoju godišnju mektebsku manifestaciju, šestu po redu, a koja nosi naziv Mektebska olimpijada.

Mektebska olimpijada je ove godine okupila rekordan broj učenika i učenica, preko devet stotina djece iz svih mostarskih mekteba, koji su se takmičili u velikom broju sportskih disciplina, igrama bez granica, te koristili pruženu priliku igre na toboganu i trambolinama, te učešća u edukativnim radionicama kaligrafije i izrade umjetničkih radova od drveta i stiropora. Olimpijadi je prisustvovao i veliki broj roditelja, prijatelja mekteba, članova Info –servisa  za mlade, gostiju, tako da je ovogodišnja manifestacija brojala oko hiljadu i stotinu osoba.

Ovaj jedinstveni sportsko –rekreativni, odgojno –duhovni i ekološki sadržaj ponudio je mektebskoj djeci puninu odgojnog djelovanja u praksi, te u praktičnom smislu, uzimanjem abdesta na rijeci Drežanjki, klanjanjem podne- namaza na otvorenom, čišćenjem kompletnog stadiona i učenjem dove, na djelu je potvrdio ono što su djeca tokom godine učila u mektebu.

Sve je proteklo u lijepom ambijentu, redu i organizaciji kojom je i ove, kao i svih prethodnih godina, rukovodio glavni imam Medžlisa Salem –ef. Dedović sa timom svojih saradnika. Ovogodišnja olimpijada imala je i jedan humanitarni aspekt, gdje su prisutni mogli za simboličan iznos kupiti likovne radove mektebskih učenika, a sredstva su namjenjena za liječenje bolesne učenice Druge gimnazije Dalide Bebanić. Info –servis za mlade pokazao se još jednom kao vrijedan volonterski servis u realizaciji i ove akcije.

  • 6-mek-oli6-mek-oli