A+ A A-

Gradačac: Završena manifestacija „Dani Vakufa u BiH 2013“

zav-dan-vakOvogodišnja manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2013“ završena je u Gradačcu, u nedjelju 9. juna 2013. godine, izvođenjem predviđenih programskih aktivnosti. Gradačac je ove godine bio grad-partner.

Shodno programu ove manifestacije u Gradačcu je priređena izložba arhivske građe o vakufima u Gradačcu, tribina o mogućnostirevitalizacije vakufa Gradaščevića i promocija knjige Bakira Tanovića Čurčića vakuf. U programu su učestvovali: prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan FIN-a u Sarajevu, hafiz mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Jusuf Tanović, predsjednik udruženja Čurčića vakuf i Fuad Čurčić, budući mutevelija ovog vakufa. Prisutni su bili imami, veći broj građana, načelnik Općine mr. Edis Dervišagić, kao i Muhamed-Bego Gradaščević, direktni potomak Gradaščevića.

Skupu su se obratili glavni imam Nusret ef., hafiz mr. Senaid Zajimović i mr. Edis Dervišagić. Direktor Vakufske direkcije je ukazao na značaj vakufa koji su odigrali veliku ulogu u BiH, na potrebu da se sjećamo svih vakifa i da se ugledamo na njih, na našu obavezu da radimo na povratu oduzetih vakufa, revitalizaciji i boljem iskorištavanju postojećih. Izrazio je očekivanje od načelnika gradačačke Općine da učini više na povratu ili dodjeli na korištenje oduzetih vakufa u Gradačcu.

Na kraju tribine aklamacijim su prihvaćeni sljedeći zaključci:

1. Zahtijeva se od općine Gradačac da po Zakonu o građevinskom zemljištu iz 2003. godine vrati Medžlisu IZ Gradačac neizgrađeno vakufsko zemljište kod Murat-kapetanove medrese.

2. Pokrenuti proceduru sporazuma Medžlisa IZ Gradačac i općine Gradačac o dodjeli zemljišta na korištenje odgovarajuće vrijednosti za svu vakufsku imovinu koja je oduzeta po raznim osnovama od 1945. do 1990. godine do donošenja zakona o restituciji. Sporazum bi podrazumijevao zemljišne parcele i vakufske poslovne objekte koji su dodijeljeni drugim licima ili su porušeni bez adekvatne i pravične naknade.

3. Apeluje se na općinsku upravu da pomogne restauraciju džamije Husejnije, koja je nacionalni spomenik BiH.

4. Pokreće se inicijativa građana da se prostor oko džamije Husejnije i Murat-kapetanove medrese proglasi od općeg interesa za Općinu.

5. Apelira se na općinsku upravu, da podrži izmjene i dopune Urbanističkog plana Trga Alije Izetbegovića koje će pokrenuti Islamska zajednica u BiH, a koje se odnose na revitalizaciju i izgradnju kompleksa vakufa Gradaščevića.

Nusret Kujraković