A+ A A-

Dani vakufa u Brčkom

dan-vak-brcU okviru manifestacije „Dani vakufa 2013“, koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u Brčkom je, u subotu, 08. 06. 2013. godine održano više programskih aktivnosti. Manifestacija „Dani vakufa 2013“ u Brčkom počeli su primopredajom deset invalidskih kolica u prostorijama Opće bolnice u Brčkom. Svečanosti su pored direktora Vakufske direkcije, mr. Senaida Zajimovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa ef. Gobeljića, prisustvovali prim.dr. Nihad Šiboljić i glavna sestra Dubravka Letić.

Direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović je, između ostalog, istakao da su vakufi oduvijek pomagali zdravstvo. „Od vakufa su“, kako je rekao direktor Zajimović, „imali korist svi građani u Bosni i Hercegovini a Vakufska direkcija ovim činom želi oživjeti ovu plemenitu praksu“. Direktor Zajimović je napomenuo da je donacija Općoj bolnici u Brčkom nastavak akcije podjele invalidskih kolica koje je Vakufska direkcija obezbijedila putem kuvajtske organizacije "Kewser". U ime domaćina prisutnima se obratio prim. dr. Nihad Šiboljić. Prim dr. Šiboljić je istakao da potreba za ovakvim donacijama uvijek postoji jer nikad se ne može sve nabaviti te je svaka donacija pa tako isto i ova dobrodošla i ona će sigurno pomoći pacijentima ali i osoblju bolnice u njihovom radu.

U sklopu manifestacije "Dani vakufa 2013", a u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Brčko i Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" u Brčkom je organiziran okrugli sto pod nazivom „Uloga vakufa u razvoju Brčkog sa posebnim osvrtom na Vakuf Alijage Kučukalića“. Na okruglom stolu je bilo govora o zapostavljenom i zaboravljenom vakifu Brčkog koji je svojom nesebičnošću zadužio Bošnjake ove regije. Veoma interesantno izlaganje je imao dr. Enes Kujundžić na temu Vakufi u BiH i otvoreni univerzitet. O životu i djelu rahmetli Alijage Kučukalića govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom, Mustafa ef. Gobeljić. Na kraju tribine prisutnima se obratio ugledni brčanski advokat Osman Mulahalilović. Advokat Mulahalilović je u svom referatu obradio nacionalizovanu i oduzetu vakufsku imovinu Kučukalića vakufa.

U nastavku cjelodnevnog programa u Brčkom održana je i svečana akademija u okviru koje je prikazan bogat kulturno-umjetnički program. U prepunoj dvorani Doma kulture u Brčkom prisutnim gostima je prikazan dio dokumentarnog filma „Bosna i Hercegovina zemlja vakufa“ te upriličena multimedijalna prezentacija vakufname Alijage Kučukalića. Brčanskoj publici se predstavio i hor „Mošus“ iz Brčkog sa nekoliko prigodnih ilahija. Poseban dojam na prisutne ostavili su nagrađeni literarni radovi brčanskih učenika na temu vakufa Alijage Kučukalića. Literarni radovi koji su prezentirani u okviru akademije bit će uvršteni u zbornik radova kojeg Vakufska direkcija tradicionalno izdaje po završetku manifestacije „Dani vakufa“. Na kraju se gostima obratio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Muftija je nadahnutim i inspirativnim riječima govorio o vakufu kao vizionarskom otjelovljenju ljudske iskonske potrebe da se na ovom svijetu ostavi trag. Vakuf je jedini put da čovjek ovaploti svoju prolaznost i još za života svojim djelima ostavi pomen na ovom svijetu. Obraćanjem muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića uspješno je završen dio manifestacije „Dani vakufa„ koji je ove godine realiziran u Brčkom.

Gradovi partneri Vakufske direkcije u organizaciji manifestacije „Dani vakufa 2013“ bili su Bugojno, Gradačac i Brčko.