Promo banner

A+ A A-

Uručeni certifikati i otvorena Američka soba u Elči Ibrahim-pašinoj medresi

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku uručeni su certifikati za 110 učenika iz šest medresa u Bosni i Hercegovini koji su uspješno završili dvije godine Access – programa učenja engleskog jezika i tom prilikom je otvorena Američka soba. Svečanosti uručenja, 7. juna 2013. godine, prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon, koji je dodijelio certifikate, Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta dr. Amir ef. Karić, predstavnici Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH, direktori medresa u Bosni i Hercegovini, osoblje Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje, premijer SBK, načelnik Općine Travnik i drugi predstavnici lokalnih struktura vlasti.

uruc-cert-moon

- Danas je za svakog učenika i studenta ključno poznavanje engleskog jezika. Poznavanje engleskog jezika otvara vrata, bez obzira da li se radilo o obrazovanju ili poslovnom svijetu. Svijet danas funkcionira na engleskom jeziku i ovo studentima daje jednu podršku i kartu za bolje sutra. – kazao je ambasador Mun.

uruc-cert-moon2

U okviru ove svečanosti u Medresi je otvorena Američka soba u kojoj će učenici intenzivno izučavati engleski jezik. „Iznimno cijenimo našu saradnju s Američkom ambasadom kako u ovom tako i drugim projektima i nastavit ćemo, ako Bog da, sarađivati na ostvarivanju zajedničkih ciljeva za dobrobit svih ljudi i svih naroda. U tom smislu je i otvaranje Američke sobe u Medresi i njezino opremanje prema najvišim ovovremenim standardima. Ponosni smo dio ovoga programa jer se naša djeca iz svih medresa u BiH na ovaj način uče komunikaciji sa svijetom“, kazao je, između ostalog, direktor travničke medrese Dževdet Šošić.

uruc-cert-moon3

Access-program u Bosni i Hercegovini finansiran je od strane Američke vlade (US Department of State). Ovaj program pruža srednjoškolcima širom svijeta mogućnost intenzivnog učenja engleskog jezika. Osim časova engleskog, učenici stječu iskustvo učenja po američkim standardima, koristeći američke materijale i naglašavajući aktivno učenje. Access njeguje uzajamno razumijevanje, jača jezičke vještine, razvija mogućnost kritičkog mišljenja i prenosi informacije o Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada je oko 600 učenika u našoj zemlji prošlo kroz ovaj program. Access-program u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, a od 2006. administrira ga Američko vijeće za međunarodno obrazovanje (American Councils for International Education), ured u Sarajevu.

uruc-cert-moon4

U umjetničkom dijelu programa nastupio je hor Medrese, a nakon programa visoke zvanice su obišle Medresu.