A+ A A-

Na Ahiret preselio imam Ferid ef. Talić

ferid-ef-talicU ponedjeljak, 3. 6. 2013. godine, na Ahiret je preselio imam Ferid ef. Talić. Efendija Talić je bio imam sa najdužim radnim stažom u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Kraljevini Norveškoj. Radio je i djelovao na području srednje i sjeverne Norveške i pokrivao područje koje je veličinom dvaput veće od Bosne i Hercegovine. Bio je sretan što može svoje znanje iz islama prenijeti na našu djecu, ali i na sve džematlije koje žive na tom području. U vjeru je uputio i osnovna znanja iz islama prenio na veliki broj generacija koje će ga pamtiti kao izuzetno vrijednog i pouzdanog imama. Trudio se da dođe u svaku kuću, da sa svakim džematlijom, bez obzira na godine, popriča i da ga razumije te da mu uputi riječi pohvale i da savjet. Volio je i zapjevati ilahiju ili kasidu, našu sevdalinku i da na časovima vjerske pouke djeci prenese ljubav prema pjesmi. Učio ih je kako treba voljeti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i pričao im o ljepotama naše zemlje. Voljele su ga sve džematlije sa kojima je provodio dane obilazeći ih koristeći sva prevozna sredstva. Danima je odsustvovao od svoje porodice, jer htio je da stigne do svake kuće, doma u kojem žive naše džematlije.

Sa svojom porodicom, suprugom Ifetom i djecom Tarikom i Lejlom živio je u Trondhaimu. Daleko od rodne Zenice trudio se da i pored velikih obaveza bude dobar otac. Ne tako davno postao je i dedo i to ga je toliko činilo sretnim da mi je dugo vremena pričao o svojim unucima. Radovao se igri sa njima i trudio se da pomogne svojoj djeci.

Sve džematlije u Trondhaimu pamtiti će ga kao vrijednog i požrtvovanog imama. Sa njima je provodio mnogo vremena praveći planove kako da džemat Trondhaim bude uzoran džemat. Podržavao je rad vrlo aktivnog Udruženja građana u Trondhaimu u kome je bio rado viđen i veoma poštovan.

U Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj je od samog njenog osnivanja 1994. godine koja je praktično počela sa radom 1993. godine po džematima.1999. godine zasnovao je radni odnos u IZ Bošnjaka u Norveškoj i obavljao je dužnost imama. Bio je član Glavnog odbora IZ Bošnjaka u Norveškoj i tu se isticao veoma predanim i angažovanim radom. Prenosio je znanje i iskustvo stečeno dugogodišnjim radom i svojim entuzijazmom i voljom za rad inspirisao je i pokretao rad ovog organa koji je zahvaljujući njegovom zalaganju neprekidno postizao sve bolje rezultate. Isticao se i u radu Savjeta glavnog imama gdje je bio veoma uvažavan, poštovan i omiljen od svojih radnih kolega, imama. Njegov rad i zalaganje, trud i ljubav prema islamu ostati ću uzor svim njegovim kolegama i članovima Glavnog odbora koji su ga veoma voljeli i cijenili. Njegov humor i plemenitost ostati će u sjećanjima.

Zbog toga je vijest da je njihov imam, učitelj i kolega obolio od veoma opake bolesti, potresla sve nas. U danima u kojima je vodio tešku borbu protiv opake bolesti, svi smo željeli da mu pomognemo, da mu se nađemo od pomoći. Molili smo dragog Allaha, dž. š., i upućivali dove da mu olakša i pomogne da se izliječi, ali bolest je bila takva da joj nije bilo lijeka.

U ponedjeljak, 3.6.2013. godine, preselio je na Ahiret u 62. godini života.

Ta vijest, nas, njegove kolege, njegove džematlije, a posebno njegovu porodicu iznenadila je. Svi smo bili svjesni težine bolesti, ali smo se nadali da će je naš dobri imam Ferid ef. Talić pobijediti. To se nije desilo. Sada svima nama ostaju molbe dragom Allahu, dž.š., da našem efendiji Feridu Taliću otvori vrata dženneta i da tu njegova plemenita duša nađe smiraj.

Neka je veliki rahmet plemenitoj duši našeg efendije Ferida Talića.

Kratka biografija:

Ferid ef Talić rođen je 27.1.1952. godine u Zenici. U Zenici /Tetovo/ završio je osnovnu školu. U Sarajevu je završio Gazi Husrev-begovu medresu. Završio je i Filozofski fakultet /Arapski jezik i književnost/ u Prištini. Radio je u Libiji kao prevodilac arapskog jezika 1974-1978. Radio je u Iraku od 1987. do rata u BiH kao prevodilac. U Norveškoj živio kao izbjeglica od 1993. godine.

(www.izbih.no