Promo banner

A+ A A-

Svečanost povodom 100. tribine u Bihaću

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je bio domaćin 100. tribine koju je organizovalo udruženje „Život“ iz Bihaća u sklopu projekta edukativno-odgojnih tribina „Snagom vjere do savršenstva duše“.

002-100-trib-bih-05-2013-1

U protekle četiri godine utorak u 19 sati na IPF-u je termin koji je bio rezervisan za ove tribine. Ovaj projekat se sastojao od dva dijela:

Tribine u kojima je poseban akcenat stavljen na duhovnu-etičku dimenziju islama i na činjenicu da je duhovnost i ispunjenost vjerom deficitarna u našim današnjim životima i da je posebno značajno to duhovno uzdignuće.

Drugi dio ovog projekta je humanitarni dio pod nazivom „Toplina duše“, gdje su organizatori ostavili mogućnost svima koji su dolazili na tribine da svojim prilozima omoguće kupovinu makar jednog humanitarnog paketa kojeg su prosljeđivali socijalno ugroženim porodicama, a sve to uredno dokumentovali i prezentirali na samoj tribini i na internet stranici Udruženja.

Predavači su bili istaknuti intelektualci, profesori  islamskih nauka, imami i voditelji različitih zanimljivih projekata od opšteg značaja. Većina predavača su bili iz Krajine, što potvrđuje kvalitet krajiške uleme i intelektualaca koji su svojim predavanjima veoma uspješno ispunili očekivanja. Isto tako, niti jedan predavač i učesnik u ovom projektu nije uzeo materijalnu naknadu za svoj angažman, što daje dodatni značaj svemu ovome.

Stota tribina je prošla u svečanom ambijentu i veoma prijatnoj atmosferi. Adis ef. Skalić je otvorio stotu tribinu učenjem Kur'ana, a dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Muharem Štulanović je poselamio prisutne i izrazio duboko zadovoljstvo činjenicom da je Islamski pedagoški fakultet epicentar većine pozitivnih projekata vezanih za islam, muslimane i Bošnjake. Izrazio je zahvalnost udruženjima „Život“ i „Iskre“, te Asocijaciji studenata Islamski pedagoški fakultet što svojim programima daju veliki doprinos u jačanju vjerske i nacionalne svijesti Bošnjaka.

Najbolji krajiški interpretatori ilahije Mirsad Šehić i Sinanudin Bajrić su izveli nekoliko prelijepih ilahija, a mnogobrojna publika je s njima zajedno učila i uživala u milozvučnim glasovima i prelijepim porukama.

Organizator je uručio i nekoliko zahvalnica najzaslužnijim za realizaciju ovog projekta. Zahvalnice su uručene Islamskom pedagoškom fakultetu koju je primio prof. dr. Muharem Štulanović, te prof. Senaidu Haskiću, koordinatoru ovog projekta i prof. Omeru Pajaliću, za izuzetnu požrtvovanost u organizaciji pomenutih tribina. Imena sa svim predavačima i zaslužnim institucijama i pojedincima se nalazi na njihovoj internet stranici.

Specijalni gost svečanosti je bio mr. Ibrahim Husić, predsjednik svjetske omladinske organizacije „En-Nedva“ za Bosnu i Hercegovinu. On je u svom obraćanju govorio o značaju implementacije Božijeg programa kojeg je Svemogući Gospodar propisao ljudima da na osnovu njega rade i djeluju. Istakao je važne karakteristike tog programa i naglasio njegovu savršenost, ali i kompatibilnost za svako vrijeme i mjesto. Naglasio je značaj naše pokornosti Allahu, dž.š., te kroz praktične i životne primjere nastojao pojednostaviti suštinu i cilj našeg boravka na ovom svijetu.

I nakon izuzetno nadahnutog obraćanja mr. Husića, dovom koju je proučio hafiz Suad ef. Šahinović, profesor Kiraeta u medresi „Džemaludin ef. Čaušević“, završena je svečanost povodom stote tribine. Organizator je primio brojne čestitke na organizaciji ovog, ali i drugih projekata kojeg grupa mladih ljudi u ovom udruženju organizira. Najavljen je novi susret sa 101. tribinom koja je zakazana na početak nove akademske godine.

N.H.

  • 2013-05-21-14652013-05-21-1465