A+ A A-

Promocija ''Izabranih djela Muhameda Seida Serdarevića''

U okviru obilježavanja 20. godišnjice Muftijstva zeničkog, u petak 24. maja 2013. godine, u Velikoj Sali Općine Zenica, promovirana su ''Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića'', koja je priredio mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

prom-iz-dj-mss-zen-05-2013-1

''Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića'' brojnoj zeničkoj publici predstavili su  akademik Enes Karić, muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus, i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a moderator promocije bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica.

Akademik Enes Karić u svom obraćanju, između ostaloga, naglasio je da je Muhamed Seid Serdarević svoje djelo i djelovanje profilirao i izrazio na tri područja: reforma (islah), obnova (tedždid) i društveni prosvjetiteljski angažman (tanwir).

Muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus istakao je da Serdarevića karakteriše otvorena misao, sistematičnost, analitičnost i kritičnost.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju, između ostaloga, naglasio je: '' Objavljivanjem 'Izabranih djela Muhameda Seid ef. Serdarevića' željeli smo javnosti još jednom predstaviti ovog bosanskog alima, koji svoje znanje stiče u Bosni i Hercegovini, osobu velikog intelektualnog potencijala, uvaženog i cijenjenog znanstvenika, reformatora, mudžtehida, pedagoga, prevodioca, predavača na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, izvanrednog oratorskog dara, ali u isto vrijeme i osobu koja je postavljala visoke standarde u Islamskoj zajednici i gradila reputaciju evropskih muslimana u svijetu''.

Također, na promociji je istaknuto da su ''Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića'' dragocjeno štivo za sve naše biblioteke, te da bi na našim fakultetima trebalo osnovati module o našim alimima, kao što je Muhamed Seid Serdarević.

  • 0101