A+ A A-

Završni ispiti i hatme u sarajevskom džematu Sokolović Kolonija

U subotu i nedjelju, 25. i 26. maja 2013. godine, održani su završni ispiti i hatme u sarajevskom džematu Sokolović Kolonija. Mektebska nastava u ovom džematu organizirana je u dva mekteba, u Centralnoj džamiji te u Ali-begovoj džamiji.

U nedjelju, 26. maja 2013. godine, završni ispiti i hatme održane su u Centralnoj džamiji. Tokom ove godine u ovaj mekteb upisano je 280 učenika, dok je završnim ispitima pristupilo 180 polaznika. Provjeru znanja ovogodišnjih polaznika je obavio Suljo ef. Ćerimović, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Suljo ef. Ćerimović je ovom prilikom istaknuo i pohvalio marljivi rad polaznika ovog mekteba koji su potvrdili pokazanim znanjem. Također, preko 50 učenika od njih ukupno 180 pristupilo je i polaganju ispita iz učenja Kur`ana.

zavr-isp-sk-05-2013-1

 

Nakon ispitnog dijela, organizirana je svečanost povodom završetka još jedne uspješne mektebske godine. Na ovoj svečanosti dodijeljene su nagrade i pokloni za najbolje i najredovnije učenike te uručene diplome ovogodišnjim svršenicima hatme. Tom prilikom uručeno je oko 50 nagrada ukupne vrijednosti oko 2.500 KM te podijeljeni paketići svim učenicima koji su pristupili završnim ispitima ukupne vrijednosti oko 1.000 KM. Ovoj svečanosti pored pomoćnika glavnog imama Sulje ef. Ćerimovića prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, koji je u svom kratkom obraćanju prisutnima naglasio važnost mekteba te očuvanja porodice i porodičnih vrijednosti za dobrobit i prosperitet našeg društva.

Mekteb Sokolović Kolonija - Centralna džamija osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjem mektebskom takmičenju na nivou Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a predstavnici mekteba na takmičenju bili su: Parić Nudžejma i Halilović Emina u kategoriji općeg znanja te Salihović Rejhana u kategoriji Kur˙ana za stariji uzrast i Kapo Aiša u kategoriji Kur`ana za mlađi uzrast. Vrijedi istaknuti da je Parić Nudžejma osvojila drugo mjesto na XVI finalnom mektebskom takmičenju (na nivou Rijaseta) koje je održano u Bugojnu 25. maja 2013. godine.

Inače, mektebska nastava u ovom mektebu je organizirana u 11 grupa i to: osam grupa u kategoriji ilmihala, dvije kur`anske grupe te jedna grupa u kategoriji sufare. Ovdje treba naglasiti da je u toku ove mektebske godine u ovom mektebu zabilježen svojevrsni rekord kada je riječ o upisu novih učenika, pa je tako u prvu grupu uzrasta od 6 do 8 godina bilo upisano čak 80 novih učenika. Muallim ovog mekteba je Enver ef. Hošić, dok je kao pomoćni muallim angažiran Armin ef. Čaušević.

Dan ranije, u subotu, 25. maja 2013. godine, završni ispiti i hatme održani su i u drugom mektebu ovog sarajevskog džemata, u Ali-begovoj džamiji. Tokom ove mektebske godine u ovaj mekteb bilo je upisano ukupno 160 učenika od kojih je njih 111 pristupilo završnim ispitima. Testiranje njihovog znanja obavio je Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Nakon ispitnog dijela, najvrjednijim i najredovnijim učenicima su podijeljene prigodne nagrade i priznanja, a svim učenicima koji su pristupili završnim ispitima podijeljeni su paketići. Mektebsku nastavu u ovom mektebu vodi hfz. Osman ef. Kalabić.

Na kraju vrijedi istaknuti da je broj polaznika mektebske nastave iz godine u godinu u znatnom porastu što je pokazatelj dobre, uspješne i kvalitetne budućnosti kako za ovaj džemat tako i društvo u cjelini.

A.Č.

  • CAM00067CAM00067